Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Kestovaipat

VaipoissaKestovaipat ovat varteenotettava vaihtoehto kertakäyttövaipoille - ainakin, jos pyykkäys ei kauhistuta. Kestovaippoja käyttämällä voi säästää paitsi luontoa myös rahaa. Jos vaippoja käyttää koko lapsen vaippaiän, ovat säästöt jo merkittävät, kuitenkin jo alle puolessa vuodessa kestovaipat "oikein käytettyinä" tulevat kertakäyttöisiä halvemmiksi. Monet vanhemmat päätyvät kestovaippoihin siksi, että muovia sisältävät kertakäyttövaipat eivät hengitä kovin hyvin, eivätkä siksi sovi kaikkien vauvojen iholle. Myös kertakäyttövaippojen kemikaalit pohdituttavat vanhempia yhä enemmän.

Kestoilemalla voi yös auttaa pienentämään kasvavaa jätevuorta. Pääkaupunkiseudulla noin 10 prosenttiä kaatopaikkajätteesta koostuu vaipoista! Myös kestovaippojen valmistus ja pesu rasittavat luontoa jonkin verran, mutta pesutottumuksiaan vahtimalla ja järkevällä energiankäytöllä kestovaippojen käytöstä saa ekologisesti kannattavaa.

Mitä tarvitaan?

KestovaipatKestovaippoja on monta mallia ja käyttötyylejäkin löytyy lukuisia. Kokeilemalla ja muiden kokemuksia kuulostelemalla löytyy itselle ja vauvalle paras yhdistelmä.

Kestovaipoissa kootaan tavallisesti useammasta osasta. Sisimpänä, ihoa vasten on pintakuiva kerros, välissä nesteen imevä
vaippakerros ja uloimpana kuorikerros, joka pitää kosteuden vaipan sisällä. Eri kertovaipoissa käytetään erilaisia yhdistelmiä näistä osista.

Vaippa voidaan rakentaa vaikkapa ihoa vasten tulevasta kuivaliinasta, imevästä sideharsosta ja

Villaiset vaippahousut
Villaiset vaippahousut (kuva Igu*lee)

villaisista vaippahousuista. Vaipan osina voivat toimia yhtä hyvin vaikkapa kuivaliina, muotoonommeltu tarroilla suljettava sisävaippa ja keinokuituinen kuorivaippa. Lisäksi sisävaipan imutehoa voi parantaa erilaisilla lisäimuosilla. Saatavilla on myös vaippoja, joissa kaikki osat ovat samassa vaipassa, näitä all-in-one (tai AIO-) vaippoja käytetään samoin kuin kertakäyttövaippoja. All-in-one vaipat kuivuvat hitaammin kuin useammasta osasta koottavat vaipat ja niitä täytyy varata riittävän monet.

Kuivaliinakerros ei ole välttämätön, mutta se pitää vauvan ihoa vasten olevan keroksen kuivempana ja miellyttävämpänä. Kuivaksiopetteluvaiheessa kuivaliinakerros kannattaakin jättää pois, jolloin lapsi tuntee paremmin vaipan kastumisen.

Alkuun

Paljonko?

Igu*leen vaippaVaippaiän aikana tarvitaan mallista riippuen keskimäärin 2-3 eri kokoisia vaippoja. Uloimpia vaippakuoria tarvitaan pesuaktiivisuudesta riippuen kerrallaan noin 3-6 kpl. Kuorivaippoja ei yleensä tarvitse pestä ellei niihin tule näkyviä tahroja. Villaisille vaippahousuille riittää tavallisesti pelkkä tuuletus käyttöjen välillä.

Eniten vaippatarpeeseen vaikuttavat perheen omat tottumukset ja käytännöt. Kaikkiaan sisävaippoja tarvitaan noin 10-20 kpl (eli n. 2-3 päivän varasto), jotta puhtaita ja kuivia vaippoja olisi riittävästi, pyykkiä tarvitsisi koko ajan pestä. Tiuhemmin pyykkäävä pärjää vähemmälläkin, kerran viikossa konetta käyttävä tarvitsee muhkeammat varastot. Mitä useammin pyykkiä perheessä pestään, sitä vähemmillä vaipoilla pärjää. Pieni vauva pissaaa ja kakkaa usein ja tarvitsee siksi tavallisesti enemmän vaippoja kuin isompi.

Alkuun

Mistä?

Vaippoja voi ostaa uutena, mutta ainakin kokeiluvaiheessa varteenotettava vaihtoehto on myös kierrätys; tuttavalta löytyy ehkä kaapista turhia kestovaippoja tai kirpputorilta voi ostaa säkillisen vaippoja koekäyttöön. Jos yksi merkki ei tunnu sopivan oman vauvan muotoihin, ei vikaostos harmita niin paljoa ja on helpompi kokeilla toista mallia. Kun käyttökelpoisin vaippayhdistelmä löytyy, voi varastoa täydentää upouusilla ostovaipoilla.

Kestovaippoja ei kaikista ruokakaupoista löydä, mutta nykyisin Internetissä on runsaasti kestovaippajälleenmyyjiä ja useita kotimaisia vaippavalmistajiakin (sivun alalaidassa linkkejä). Nykyisin vaippoja saa myös monista hyvin varustelluista tavarataloista ja ainakin useista suurimmista automarketeista. Tarjolla on siis monelaisia vaipparatkaisuja jokaiseen makuun.

Alkuun

Peseminen

Työtä vaippojen pesusta koituu jonkin verran, eikä kakkavaippojen puhdistus välttämättä miellytä kaikkia. Useimmiten vaippoja on myös vaihdettava hieman kertakäyttöisiä tiuhemmin. Jos pesu-urakan haluaa mahdollisimman sujuvaksi pesukoneen lisäksi tarvitaan kuivausrumpu tai riittävät tilat vaippojen kuivaamiseen. Monet kestovaippoja käyttävät ovat todenneet, että hyvissä olosuhteissa ei pyykinpesun vaivaole kovin suuri, eivätkä kestovaipat muutoin teetä kertavaippoja enempää töitä. (Roskapussejakin tulee vähemmän ulos kannettavaksi.)

Igu*leen vaippaKäytännössä vaipat voi pestä pääsääntöisesti 60 asteessa. Käytön jälkeen vaipat huuhdellaan ja sen jälkeen ne voi säilyttää ilmavasti esimerkiksi pyykkikorissa. Vaipat voivat odottaa pesuaan myös kannellisessa sangossa miedossa etikkavedessä.

Kastuneet villaiset vaippahousut puhdistuvat tuuletuksella ja silloin tällöin ne on hyvä pestä Marseille-saippualla tai villan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Tarvittaessa villaiset housut voi käsitellä lanoliinipitoisella villanhoitoaineella. Pesu- ja hoitoaineita myyvät useat vaippakaupat.

Uudet vaipat kannattaa pestä kerran ennen käyttöä. Aluksi kannattaa muistaa, että vaippojen imukyky paranee vasta käytössä useampi pesujen myötä, joten ensimmäisillä käyttökerroilla vaippaa on vaihdettava tiuhemmin.

Alkuun

Tuotearvioita:

Fuzzi Bunz

Vaippatietoa:

Alkuun

Sivun villavaippahousu- ja muut vaippakuvat: Igu*lee, Virpi Kanniainen
Sivun Vauva kestovaipassa -kuva: Nettiemo, Anu Laakkonen 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy