Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Yleistä tietoa vaatteista

Tällä sivulla:

Minkä kokoisia vaatteita?

Minkälaisia vaatteita?

Paljonko tarvitaan?

Pesuohjeet

 

Potkuhousut ja bodyUsein tuoreet vanhemmat ihmettelevät, millaiset vaatteet olisivat lapselle kätevimmät ja kuinka nopeasti vauva aluksi oikein kasvaa. On tietysti pitkälti makukysymys, paljonko, minkä hintaisia ja minkätyyppisia vaatteita vauvalle pitäisi hankkia, mutta moni esikoistaan odottava kaipaa kipeästi edes jonkinlaisia ohjeita aiheesta.

Minkä kokoisia vaatteita?

Jonkilaisena nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vastasyntynyt on n. 50-senttinen. Nyt syntyvät vauvat ovat keskimäärin 51 cm pitkiä, mutta yhtä hyvin pienokainen voi olla 47- tai 57 -senttinen. Ennen vauvan syntymää on vaikea tietää, minkä kokoinen lapsi on tulossa ja pienimpien tarvittavien vaatteiden kokoa onkin vaikea arvoida. Aivan pienelle vastasyntyneelle kokoa 60 (tai 62) olevat vaatteet ovat aivan valtavia, mutta sen pienempikokoiset asut eivät taas isokokoiselle vauvalle mahdu kuin joitakin viikkoja. Ensimmäisen vuoden aikana vauva kasvaa noin 25 senttiä, joten vaatteita tarvitaan ainakin 3-4 eri kokoluokkaa.

Ellei odotettavissa ole jättiläisvauvaa, ennen vauvan syntymää kannattanee hankkia muutamia aivan pieniä vaatteita (koot tavallisissa sarjoissa alkavat 50 tai 56 sentistä, erikseen on sitten keskosille tarkoitetut 40-sentistä alkavat koot). Pikkuruisten vaatteiden lisäksi voi hankkia muutamaa numeroa suurempia asuja (60 / 62 tai 68 kokoja). Vaatteiden kokoa pohtiessa kannattaa myös muistaa, että samasta kokomerkinnästä huolimatta eri valmistajien vaatteissa todelliset kokoerot voivat olla isojakin. Kotimaiset vaatteet ovat usein huomattavasti kookkaampia kuin esim. Etelä- tai Keski-Eurooppalaisten valmistajien vaatteet.

Usein varsinkin perheen esikoiset saavat sukulaisilta ja ystäviltä paljonkin vaatelahjoja ja tuoreet vanhemmat voivatkin hyvin lapsen synnyttyä vihjaista lahjahankintoja pohtiville, minkä kokoisia vaatteita eniten kaivataan. Vauvan synnyttyäkin hankintoja voi vielä tehdä, eikä vauvaa häiritse vaikka vaatteet olisivat aluksi hieman liian väljiä. Joitakin vaatteita kannattaa kaappiin kuitenkin hankkia jo hyvissä ajoin, koska vauvanvaatteet pitää pestä ennen ensimmäistä käyttöä ja vauvan saavuttua kotiin tekemistä riittää ilman pikkupyykkiäkin.

Alkuun

Minkälaisia vaatteita?

Vaatteiden käyttökelpoisuudestakin on jokaisella vanhemmalla omat mielipiteensä. Joitakin useimpien suosimia seikkoja kuitenkin kannattaa vaatteita hankkiessa punnita.

Materiaalit

Luonnonmateriaalit tuntuvat parhaalta pienen vauvan yllä, puuvillaiset (tai silkkiset tai villaiset) puvut ovat siis mukavimpia ja hengittävät hyvin. Myös vaatteiden pesuominaisuudet ja kestävyys ovat tärkeitä, vauva saattaa päivänkin aikana liata useamman vaatekerran ja on kätevää, jos pyykinpesu ei ole kovin monimutkaista. Tavallista konepesua sietävät vaatteet ovat siis käytännöllisimpiä, parasta olisi, jos vaatteet kestäsivät vieläpä pesun 60 asteessa. Jos perheessä on kuivausrumpu, kannattaa myös vaatteiden rumpukuivausmerkintä tarkistaa - arkivaatteiden pitäisi kestää rumpukuivaus, jotta niitä tulisi käytettyä.

Puettavuus

Vastasyntynyt on vielä useimmiten veltto ja vaatii hellävaraista käsittelyä. Vanhempien työ käy helpommin, jos vaatteet on helppo pukea ja riisua. Tarpeeksi tilavat pääntiet ja helpot kiinnitykset ovat olennaisia asioita. Pään ylivedettäviä tiukkakaulaisia paitoja ei kannata vauvalle hankkia ennen kuin tämä kannattelee itse päätään. Moni hoitaja osaa arvostaa pieniä käteviä yksityiskohtia, kuten neppaririviä potkupuvun haaroissa - koko asua ei tarvitse riisua vaipanvaihtoa varten.

Käytännöllisyys

Aivan pienellä vauvalla kaksiosaiset asut (paita ja housut) ovat melko hankala yhdistelmä. Vauvaa nostellaan jatkuvasti ja paidan helmat nousevat jatkuvasti ylös kainaloihin. Kun vauva vielä potkutelleessaan onnistuu usein saamaan jalkansa pois lahkeiden perältä, on vauvan masu jatkuvasti paljaana ja jalat kippurassa jossain lahkeiden puolivälissä. Potkupuvut ja potkuhousut ovat parhaita ja helpompia asuja vauvan vaatekaappiin. Pienen vauvan housuissa on myös hyvä olla terät, pienistä pulleista jaloista sukat lähtevät kovin helposti, ainakin kun lapsi kolmi-nelikuisena löytää omat varpaansa ja himoitsee sukkia maisteltavakseen. (Sukkiakin kuitenkin on hyvä olla, koska niillä saa helposti alkuunsa liian pitkät lahkeet asettumaan paremmin vauvelin jalkoihin.) Konttaamaan lähtevällä lapsella taas terättömät resorilliset housut ovat kätevämpiä, koska resorit pitävät lahkeet useimmiten hieman paremmin paikoillaan, eikä lapsi kontaa "housujen sisään".

BodyAlusasuina monet suosivat nykyisin paita-pikkuhousu-yhdistelmien sijaan käteviä bodyja, jotka pitävät myös vaipan napakasti paikallaan. Äitiyspakkauksessakin on nykyisin muutama body pelkkien entisten pikkupaitojen tilalta. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että bodyn pukeminen pienelle vauvalle on hankalaa, silloin vaihtoehtona voi olla kietaisupaidan idealla toimiva kietaisubody, jonka pukeminen käy vastasyntyneellekin helposti.

Mukavuus

Vauvalle itselleen täkeintä vaatteessa on mukavuus. Puku ei saisi hiostaa, eikä siinä saisi olla kutittavia pesuohjelappuja, jäykkiä, paksuja saumoja tai hiertäviä metallineppareita paljasta ihoa vasten. Suurimman osan ajastaan makuullaan viettävä vastasyntynyt ei varmastikaan ilahdu selässä kiusaavista paksuista saumoista tai kiristävistä resoreista. Vauvan mukavuuskin kannattaa siis ottaa tosissaan huomioon vaatteita valitessa. Tarpeeksi väljät, pehmeät ja hyvin suunnitellut vaatteet ovat parhaita.

Juhlatilaisuuksia varten toki voi vauvallekin hankkia jonkin ihastuttavan, mutta ei niin järkevän asun. Arkikäytössä kuitenkin pukemisen helppous, vaatteen pesunkestävyys ja mukavuus ovat tärkeimmät ominaisuudet.

Alkuun

Paljonko?

Tarvittavien vaatteiden määrä riippuu vanhempien pyykinpesuahkeruudesta ja vauvasta itsestään. Laiskat vanhemmat ja pulautteleva vauva saattavat kaivata hyvinkin lähemmäs kymmenen vaatekertaa, kun taas ahkerien vanhempien siisti lapsi pärjää jopa kolmilla, neljillä pukimilla. Myös vuodenaika vaikuttaa vauvan vaatekaapin sisältöön. Kesävauva tarvitsee erityisen hyvin hengittäviä ja vilpoisia vaatteita, mutta suomen kesässä myös lämpöisempiä ja tuulenpitäviä ulkoiluasuja. Talvivauvalle ovat tarpeen kunnolliset toppavaatteet ja villavaatekerrokset.

Tässä esimerkki vauvan vaatekaapin sisällöstä:

6 bodyasua (tai aluspaita ja -housuparia)
3 potkuhousut
4 potkupukua
Neuletakki
Villahaalari (talvivauvalle)
4 nilkkasukat
Toppahattu (talvella) tai
niskan ja silmät suojaava hellehattu (kesällä)
1 kypärämyssy
1 trikoomyssy
Vauvalapaset
Töppöset tai villasukat
Suojapuku (paksuus vuodenajan mukaan)

  Alkuun

Vaatteiden pesu- ja hoito-ohjemerkinnät:

Vesipesusymboli= Vesipesu sallittu
Vesipesusymboli + viiva alla= Vesipesu, varovainen ohjelma
Vesipesusymboli + luku 60= Pesulämpötila 60 astetta (symbolin sisällä oleva luku kertoo oikean lämpötilan)
Vesipesusymboli + käden kuva = Vain käsinpesu sallittu
= Vesipesu kielletty

 

= Kloorivalkaisu sallittu
= Kloorivalkaisu kielletty

= Normaali rumpukuivaus
= Varovainen rumpukuivaus
= Rumpukuivaus kielletty

 

= Silitys enintään 110 asteessa
= Silitys enintään 150 asteessa
= Silitys enintään 200 asteessa
= Silitys kielletty

Alkuun


Tuotearvioita:


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy