Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Kodin turvallisuus

Vauvan leikkiKodin maailma houkuttaa pientä tutkimusmatkailijaa, mutta moni vaara vaanii myös kotoisissa oloissa. Sähköpistokkeet, silitysraudat, saranat, avoimet ikkunat, terävät kulmat, vessanpöntöt, kuuma uuni, rikkinäiset johdot, lääkkeet, myrkylliset pesuaineet, veitsilaatikot, portaikot - kotona on monta vaaranpaikkaa, jota ei aikuisen näkökulmasta välttämättä edes huomaa. Viimeistään silloin, kun lapsi pääsee omin avuin liikkeelle, olisi vanhempien todellakin tutkailtava kotia lapsen näkövinkkelistä. Niin hullulta kuin se saattaakin kuulostaa, parhaiten se onnistuu aivan käytännössä asettumalla lattiatasoon ja konttaamalla kodin joka kolo läpi.

Kaikkiin onnettomuuksiin ei aina voi varautua, mutta useimmilta voi varsin hyvin suojautua. Nykyään on myynnissä monenlaisia turvalaitteita kodin vaarallisimpien paikkojen varalle. Ne ovat usein muutaman kympin hintaisia, joten investointi ei ole kohtuuton.

Alkuun

Sähkölaitteet, uunit, hellat

Pistorasiat kiinnostavat monia lapsia ja ne olisi ehdottomasti suojattava, mikäli käyttämättömiä pistorasioita kotoa löytyy. Tarkoitukseen on saatavilla muutamaa eri mallia olevia tulppia, joilla saadaan tilapäisesti pistorasian kolot peittoon. Toisissa malleissa tulpan irrottamiseen tarvitaan jonkinlainen apuväline (helpompaa, kunhan apuväline on tallessa), toiset irtoavat napakalla otteella. Pistorasian paikka, lapsen uteliaisuuden aste ja se, käytetäänkö rasiaa säännöllisesti, ratkaisevat käytännöllisimmän vaihtoehdon. Uusissa maadoitetuissa rasioissa on turvatoiminto, jolloin niitä ei tarvitse suojata; talonrakentajien kannattaa siis maksaa vähän ylimääräistä ja hankkia vain sellaisia pistokkeita joissa sähköä tulee vain kun molempiin reikiin on työnnetty riittävän kovalla voimalla oikean muotoinen esine.

Kodin sähkölaitteista varsinkin videot ovat lasten kiinnostuksen kohteena - ne ovat usein matalalla ja lapsi näkee vanhempien pistävän välillä jännästä luukusta jotain sisään. Videoiden pelastus voikin olla videolukko: levy, joka tulee luukun eteen; aikuinen saa sen helposti tarvittaessa pois. Stereot kannattaa nostaa ylös tai vetää sähköjohdot seinästä, kun laitteita ei käytetä. Vipeltäjän pääsy laitteiden taakse on tietysti hyvä estää. Ilmankostuttimista tulee kuumaa höyryä, ilmanpuhdistimissa voi työntää esineitä sähköosiin tai pyöriviin tuulettimiin... Liityntäjohtojen kunto kannattaa myös tarkistaa, nyt on viimeistään hyvä hetki vaihtaa se ikivanha leivänpaahdin uuteen.

Hella kuumine keitoksineen ja polttava uuni ovat vaarallisia paikkoja pienelle pystyynnousijalle. Lapsiperheessä uunissa on ehdottomasti oltava toimiva lapsilukko ja lasin tulisi olla ulkopuolelta kuumentumaton. Hellan suojaksi myydään erityisiä liesisuojia, jotka estävät kurkottelevaa lasta yltämästä hellan nappuloihin tai kuumin levyihin tai kattiloihin. Jos uunin lasi on vanhaa lämpenevää mallia, siihenkin voi ostaa erikseen suojan, ja jos luukussa ei ole lapsilukkoa voi liesisuojaksi valita mallin, joka estää samalla uuninluukun avaamisen.

Alkuun

Lääkkeet ja pesuaineet

Kaikki myrkylliset aineet on pidettävä lasten ulottumattomissa. Korkeallakaan oleva kaappi ei kuitenkaan välttämättä estä tutkimusmatkailijan uhkarohkeita seikkailuita. Liikkeissään nopea vuosikas saattaa vaivatta ottaa avukseen vaikka sopivaan paikkaan jääneet keittiötikkaat ja kavuta nappaamaan astianpesuaineen kaapin ylähyllyltä sillä aikaa, kun äiti puhuu puhelimessa. Vaaralliset aineet siis pitää sijoitta mieluiten lukittaviin kaappeihin. Kaappeihin ja laatikoihin myydään myös erilaisia turvahakasia ja lukkolaitteita, jotka estävät lasta avaamasta ovia tai laatikoita luvatta. Monet näistä saattavat tosin hankaloittaa huomattavasti myös aikuisten pääsyä laatikolle tai kaapille.

Alkuun

Ovet, ikkunat ja portaat

Lapsi kiipeää ja kurkottaa. Ulko-ovet ja portaikot on siis suojattava pikkuretkeilijältä. Ikkunoihin on saatavana erilaisia lukkolaitteita, joiden avulla ikkunat saa aukeamaan vain tietyn matkan, niin vähän, ettei lapsi mahdu kolosta ulos. Portaikkoihin ja vaarallisiin oviaukkoihin voi hankkia tarkoitukseen suunnitellun veräjän. Veräjiä myydään myös lastentarvikeliikkeissä useampaa mallia, niin puisia kuin metallisiakin. Veräjän lukitusmekanismi on syytä tutkia kuitenkin huolella, vanhempien kokemukset ovat osoittaneet, että lapset saattavat yllättävän näppärästi oivaltaa lukon toimintaperiaatteen ja oppia avaaman portin itsekin.

Alkuun

Vesi

Mikäli pihallanne on vesiallas (tai vaikkapa sadevesitynnyri!) tai luonnonvettä (oja, joki, järvi, meri) ei lasta saa moneen vuoteen päästää yksin pihalle. Lapsi voi hukkua muutamaan senttimetriin vettä, ja varsinkin joukossa kiellot unohtuvat. Vessanpönttökin on vaaraksi, ja sitä paitsi melko epähygieeninen paikka, joten kansi kannatta sulkea tarkoitukseen suunnitellulla lapsilukolla. Kylpyammeeseen tai muihin altaisiin ei saa jättää vettä, jos on mahdollista, että lapsi voi päästä kiipeämään jakkaran tai muun avulla niihin. (Ja kylpyammeen pohjalle kannattaa hankkia liukuestetarroja.)

Alkuun

Linkit:

Kotitapaturmien ehkäisykampanajan tietolehtinen 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy