Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Lelut

Vauvan leikki

Lelut, leikki, oppiminen
Sopivat lelut
Helistimet
Puuhamatot
Pehmolelut

Kirjat
Opettavaiset lelut
Liikuntalelut
Leluja omasta takaa
Linkit

Lelut, leikki, oppiminen

LelukoiraAivan pieni vauva ei leluja välttämättä tarvitse - eikä niitä kaipaa. Isompana lapsi kyllä osaa vaatia mainoksista tuttuja uutuusleluja sitäkin ahkerammin. Vauva saa nautinnollisia oppiskokemuksia, kun saa turvallisesti tutustua lähiympäristöönsä ja sen esineisiin. Vauvalle tuotaa iloa erilaisten materiaalien kokeileminen, uusien (lempeiden) äänien kuuleminen, värit ja etenkin kasvojen muotoja muistuttavat pyöreät muodot.

Alkuun

Sopivat lelut

Lähes jokainen lapsi kuitenkin saa myös leluja lahjoiksi ja vanhemmatkin tahtovat hankkia jotain lastaan ilahduttavaa. Tärkeintä lelussa on tietenkin turvallisuus; leluista ei saa irrota pieniä osia, jotka voisivat osua uteliaaseen suuhun, leluissa ei saa olla vaarallisen teräviä kulmia, myrkyllisiä tai helposti syttyviä materiaaleja jne. Lapsen mielikuvituksen ja kehityksen kannalta parhaat lelut antavat lapsen omalle leikille tilaa. Myös lelujen kestävyys ja pitkäikäisyys ilahduttavat; parhaat lelut voivat kiertää sisaruksilta tai ystäväperheiltä toiselle, tai parhaimmillaan säilyä sukupolveltakin seuraavalle. Vähätellä ei pidä myöskään lelun sopivuutta lapsen kulloiseenkin kehitysvaiheeseen. Liian yksinkertainen lelu ei edistä oppimista eikä useimmiten jaksa kiinnostaa, mutta liian vaikeaan leluun lapsi kyllästyy ja turhautuu. Onnistunut leikkikaluhankinta vaatii siis aikaa ja paneutumista lapsen ajatusmaailmaan ja kehitysvaiheeseen!

Alkuun

Helistimet

Jokaisen vauvan ensimmäisiin leluihin kuulunee jonkinlainen helistin, jo vuosia sellainen on kuulunut äitiyspakkauksenkin tarvikevalikoimiin. Helistin harjoittaa lapsen kädentaitoja ja äänellään tuottaa kokemuksia maailmasta. Turvallinen helstin ei mene rikki rajussakaan käsittelyssä ja on materiaaliltaan ehdottoman myrkyntön.

Alkuun

Puuhamatot

PuuhatelinePienille vauvoille markkinoidaan myös monenlaisia jumppamattoja ja -telineitä. Niiden on tarkoitus antaa lapselle erilaisia aistiärsykkeitä (tunteminen, kuuleminen, näkeminen) ja innostaa liikkumaan, tavoittelemaan esineitä ja kokeilemaan omia rajojaan. Näppärä äiti voi itsekin ommella erilaisista kankaista ja turvallisista esineistä kiinnostavan ja iloisenvärisen puuhamaton, mutta valmiinakin niitä voi toki ostaa. Lapsen kehityksen kannalta matto tai jumppateline ei ole mitenkään välttämätön, mutta jos se auttaa esim. sitterissä liiankin hyvin viihtyvää lasta leikkimään pidempään lattialla, hankinta on ehdottomasti hintansa väärti.

Alkuun

Pehmolelut

Nallet, nuket ja muut pehmolelut ovat myös pienen ihmisen suosituimpien leikkikalujen listalla. Pieni vauva saattaa jo kiintyä johonkin pehmoleluunsa ja saada siitä turvaa vaikkapa unille mennessä. Pehmolelujenkin turvallisuudesta on varmistuttava (niistä ei saa irrota osia tai suuria määriä tekokarvaa, niissä ei saa olla teräviä kohtia, täytteen tulee olla turvallista jne.). Myös lelujen puhdistettavuus on tärkeää, vauvan lelu joutuu kokemaan mitä hellimpiä suukotteluja ja mitä märimpiä mutakylpyjä.

Alkuun

Äitiyspakkauksen vuoden 2000 kuvakirja Kirjat

Kirjojen merkitystä ei pidä vähätellä. Rakkaus lukemiseen ja kirjoihin kumpuaa jo vauvaiästä; suotta ei äitiyspakkaukseen ole kirjaa pakkattu jo kolmattakymmenettä vuotta. Jo ihan pienikin vauva nauttii värikkäistä kuvista, selkeistä muodoista ja etenkin läheisyydestä, jonka lukuhetki lapselle suo. Vauvan luonteesta riippuen ihan oikeat iltasadut tai lukutuokiotkin voi aloittaa jo vaikka kahdeksankuisen kanssa. Kirjojen avulla voi opetella sanoja ja tutustua ympäröivään maailmaan, mutta myös seikkailut, mielikuvitusretket ja elämykset ovat tärkeitä. Vanhempien kannattaa valita mahdollisimman monipuolisia kirjoja: omasta lapsuudesta tuttuja klassikoita, uusia värikkäitä ja taidolla toteutettuja kuvakirjoja, loruja ja riimejä...

Alkuun

Opettavaiset lelut

Lapsen koordinaation kehittyessä tärkeiksi muodostuvat erilaiset palikat, pujottelulaatikot ja muut kädentaitoja harjoittavat leikkikalut. Kestävimpiä ovat yleensä aidot puiset lelut, joita saattaa hyvinkin suvusta löytyä - vaikka lapsen oman isän vanha palikkalaatikko. Myös nykyisillä leluvalmistajilla on useita lasta hauskuuttavia ja monia taitoja harjoittavia leluja, valintaan kannattaa kuitenkin käyttää täpötäysien leluhyllyjen äärelläkin hetki.

Alkuun

"Liikuntalelut"

Vauvoille on tarjolla myös monenlaisia liikkumisapuvälineitä; kävelytuoleja, hyppykiikkuja jne. Asiantuntijat suhtautuvat näihin apuvälineisiin tai leluihin melko nuivasti. Totuus lienee se, että välineet eivät ainakaan erityisti edistä vauvan kehitystä ja väärin käytettyinä niistä saattaa olla jopa haittaa tai ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Ehdottomasti on muistettava, että kiikkuun tai kävelytuoliin ei lasta saa koskaan jättää hetkeksikään valvomatta, esim. kävelytuolissa lapsi saattaa saada hetkessä vaarallisen kovan vauhdin ja satuttaa itsensä vakavasti.

HyppykiikkuToiset vauvat kuitenkin silminnähden nauttivat esim. hyppykiikussa pomppimisesta, joten terve lapsi voi hyvin kiikussa hypelläkin, kunhan vanhemmat noudattavat ohjeita. Esim. hyppykiikkuun lapsen saa laittaa aikaisintaan, kun lapsi osaa kannatella päätään vaikeuksitta ja hallitsee kehonsa kaikin puolin jämäkästi (aikaisintaan siis noin 6kk iässä). Jos lapsi varvastaa, kiikkua ei pitäisi käyttää lainkaan, terveelläkin lapsella on kiikku asennettava niin matalalle, että lapsen koko jalkaterä osuu maahan. Kerrallaan lapsi ei kiikussa saisi olla 10-15 minuttia kauemmin. Sanomattakin on selvää myös, että kiikun turvallisesta kiinnityksestä on varmistuttava ennen jokaista käyttökertaa.

Alkuun

Leluja omasta takaa?

Monesti lapset ovat erityisen kiinnostuneita kodin arkisista esineistä. Muovikulho, vispilä, kattilankansi ja kauha voivat viihdyttää paremmin kuin yksikään kaupan leluhyllyltä löytyvä hienous. Lapsen voi hyvin antaa tutustua kodin turvallisiin esineisiin, vain mielikuvitus on rajana!

Alkuun

Lisää lelutietoa ja leikkikalukauppoja netistä:

Kuluttajaviraston turvallisuusohjeita lelujen ostajalle

Leikkikalujen ja -välineiden valmistajia ja myyjiä

Hahtuvakka
Henskat
Hiiviskettu
Ipana
Karuselli
Kukkuluuruu
Lahjalinna.fi
Leikkien
Lelumaa
Leppäkerttu
Mona-Joona
Nadia Shop
Nallentassu
Naurunappula
Nettiemo
Pinjata
Satuarkku
Vauva-lehden verkkokauppa
Vimpa ( leikkivälineet pihalle) UUSI

Lisää linkkejä vauvatarvikeaiheisille sivuille

Lähetä oma linkkivinkkisi! 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy