Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Syöttötuolit

Vauvan ruokailuVauva on valmis istumaan syöttötuoliin, kun hän muutenkin istuu tukevasti. Ihan ensimmäisillä syömiskerroilla ei syöttötuolia siis useimmiten voi vielä käyttää, mutta reilusti yli puolivuotiaan ruokailuhetkiin sitä jo useimmat kaipaavat.

Syöttötuoleja löytyy nykyään monenlaisia, mutta monen mielestä se ainoa oikea on perinteinen (suomalainen) puinen syöttötuoli, jonka saa taitettua auki pöydäksi ja tuoliksi. Se täyttääkin yhä perustarpeet, ja isompi lapsi pystyy kiipeämään itse tuoliin (kolhuilta ei tosin tällöin aina vältytä). Tuoli on varsin vakaa, koska jalkojen väli levenee alaspäin. Samasta tuolista on myös pelkistetty malli, joka ei taitu keskeltä.

Perinteinen syöttötuoliPuutteitakin perinteisessä tuolissa on; pystyasennossa siinä ei ole pöytätasoa, joten sitä on käytettävä ruokapöydän ääressä - ruokapöydän on oltava oikean korkuinen, koska mitään säätövaraa ei ole. Samasta syystä istuinosa on väljä aloittelevalle kulinaristille; toppaus voi alkuun olla välttämätön, jotta huojuva vauva pysyisi tukevasti pystyssä.

Toisen selkeän ryhmän muodostavat muoviset tuolit. Niissä on yleensä metalliputkirunko ja muovinen pöytätaso tuolin edessä. Ne eivät kuitenkaan ole niin käyttökelpoisia isolla lapsella, koska niitä ei voi taittaa auki. Ne eivät usein ole myöskään kovin esteettisiä ja keveimmät mallit eivät kestä juurikaan lapsen kiipeilyä keikahtamatta.

Kolmas ryhmä koostuu matkasyöttötuoleista. Ne ovat yleensä kokoontaitettavia ja jalattomia, ja ne kiinnitetään suoraan pöytätasoon eräänlaisilla puristimilla. Mallista riippuen pöydässä ei saa pöytälevyn alapuolella olla juurikaan kohoumia, kuten listoja tai laatikoita. Lisäksi pöydän on oltava tukeva, koska vauva voi heilumalla saada muuten vahingoitettua pöytää tai jopa kaadettua pöydän. Matkasyöttötuoli on kätevä vierailulla, joskin sitä voivat käyttää vain todella vauvaikäiset, painorajoja on turvallisuussyistä noudatettava tarkasti. Vähän isommat lapset sitten pärjäävätkin jo tavallisessa tuolissakin tarpeen vaatiessa. Matkatuolissa on ehdottomasti oltava säädettävä turvavyö, koska tuoli on aina kiikkerämpi kuin omilla jaloillaan seisova tuoli.

Pyötä ja tuoliMuitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi itävaltalainen Brio, jossa pöytä toimii ensin tuolin jalustana, jolloin tuolissa on kiinni erillinen pöytätaso. Myöhemmin tuolia ja pöytää voi käyttää erikseen, ja pöytää voi käyttää vaikka pienenä sivupöytänä lapsen kasvettua ohi syöttötuoli-iän.

Tripp Trapp -syöttötuoliNorjalainen Stokke valmistaa kahtakin design-mallia, joista tunnetumpi on jo legendaarinen Tripp Trapp, joka on niin hyvin säädettävissä, että sitä voi käyttää vielä aikuisenakin. Varjopuolena on korkeahko hinta. Vastaavaan muunneltavuusideaan perustuu myös ruotsalaisen Brion Flex-tuoli.

Tuolin tärkein ominaisuus on turvallisuus. Tärkeä asia on tuolin vakaus, mutta useimmat tuoli ovat nykyisin varsin tukevia. Lasta ei tietenkään saa koskaan jättää yksin tuoliin istumaan, mutta vahinko voi sattua ennen kuin aikuinen ahtii hätiin ja isommat lapset kiipeilevät kernaasti tuolissaan. Olisi myös suotavaa, että pöytätasoa tai etutankoa voisi säätää, koska lapsi kasvaa paljon tuolin käyttöaikana. Käyttömukavuuden kannalta tärkeää on tuolin puhdistamisen helppous. Tuolien pinnat kestävät yleensä pyyhkimistä tai niissä on irrotetteva pehmuste; pyyhittävä on käytössä helpompi. Mitä vähemmän tuolissa on koloja, puoli ja kulmia, sitä helpompaa on ruoantähteet tuolista puhdistaa.

Tuotearvosteluja:
Futura
TrippTrap

Lähetä oma arvostelusi!

Syöttötuolien valmistajia:
Niemen tehtaat (perinteisen syöttötuolin valmistaja)
Stokke

Lähetä oma linkkivinkkisi!


TUOTEARVIOT


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy