Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Tuttipullot ja hörppyytysmukit

Vauvan ruokailuTuttipullomerkkejä on lukuisia. On koliikkipulloja, kertakäyttötäyttöisiä pulloja, anatomisesti oikeaoppisiksi muotoiltuja tutteja... Onko pulloilla jotain eroja? Ja onko imuotetta heikentävälle pulloruokinnalle vaihtoehtoja?

Mitään valtavia eroja ei erimerkkisissä pulloissa ole, lähinnä yksityiskohdat ja koristekuviot vaihtelevat. Eri pullovalmistajat kilpailevat pullojensa ominaisuuksilla, toiset ilmoittavat pullojensa ehkäisevän vauvan mahavaivoja, toiset kehuvat tuttiensa luonnonmukaista muotoilua.

Imetys ja pullo

TuttipulloValmiiksi kotiin ei vauvaa varten ole välttämätöntä hankkia minkäänlaisia pulloja - vaikka vauva tilapäisesti tarvitsikin muuta kuin äidinmaitoa, voi sen tarjoilla imetystä vaarantamatta hörppyyttämällä esim. pienestä lääkemitasta, lääkeruiskusta tai tarkoitukseen suunnitellusta hörppyytysmukista.

Hörppyytysmuki on pieni, päältä avoin kupponen, joka muistuttaa muodoltaan vesipisaraa. Mukin yksi sivu on venytetty pitkäksi nokaksi. HörppyytysmukiNokasta vastasyntynytkin osaa lipittää maitoannoksensa. Monissa valveutuneemmissa synnytyssairaaloissakin on siirrytty pulloruokinnan sijaan hörppyyttämään niitä vauvoja, jotka välttämättä lisäravintoa tarvitsevat.

Jos lapsi saa usein ja isoja määriä muuta kuin rintamaitoa, voi pullokin olla tarpeen. Haavoittuvaisin imetys on ensimmäisten viikkojen ajan, jos alkuvaikeuksien jälkeen kaikki sujuu, eikä muita vaihtoehtoja ole, voi pullonkin toki ottaa käyttöön. Etenkin silloin kun vauva saa samanaikaisesti rintamaitoa ja juo välillä esim. lypsymaitoa tuttipullosta, on tuttiosan muotoilun oltava mahdollisimman luonnonmukainen. Tällaisesta tutista vauva saa imuotteen, joka muistuttaa läheisesti oikeaa otetta rinnasta. Lähes kaikki suosituimpien pullotuttien valmistajat väittävät tuttiensa olevan luonnonmukaisia, mutta erot eri ääripäiden välillä ovat silti merkittävät. Kapea ja pitkänomainen tutti on kaikkein huonoin, rintaahan vauva haukkaa "suun täydeltä" (ei vain nänniä!) joten pullon tuttia pitäisi voida imeä samoin.

Monien vanhempien kokemuksen mukaan paras tuttipullomerkki on Avent. Aventin pullotutit ovat muita leveämpiä ja lapsi voi imeä kohtalaisen "oikeaoppisesti". Aventin tutit eivät suuren kokonsa vuoksi sovi standardipulloihin, vaan samalla on hankittava Aventin omia pulloja. Luonnollista tuttia imiessään lapsi ei yhtä helposti unohda oikeaa imuotetta, eikä pulloruokinta pääse häiritsemään imetystä yhtä todennäköisesti.

Tutin muotoilun lisäksi tärkeää on myös se, että vauva ei saa maitoa pullosta liian helposti. Rinnan imeminen vaatii aina työtä ja lapsi saattaa valita pullon rinnan kustannuksella, mikäli maito heruu sieltä pienemmällä vaivalla. Isommallakin vauvalla voi tällöin hyvin käyttää newborn-tutteja, joissa reikä on pieni ja maitoa tulee hitaammin.

Siinä missä pulloruokinta voi vaikeuttaa imetystä, myös imetys saattaa saada lapsen unohtamaan pullosta syömisen taidon. Jotkut täysimetetyt vauvat saattavat hylkiä tuttipulloa. Jos lapsen on kuitenkin joskus saatava lypsettyä maitoa tai korviketta, kannattaa kokeille erilaisia tutteja, moni vanhempi suosittelee tähänkin pulmaan Aventin pulloja. Aventin pulloista saattaa olla hyötyä silloinkin, jos pitkään pelkkää rintamaitoa saanut vauva pitäisi opettaa juomaan tuttipullosta. Aina sekään ei käy aivan helposti, vaan vaatii aikaa ja sitkeyttä. Hieman isompi lapsi voi sen sijaan surutta siirtyä suoraan nokkamukiin tai jopa aivan avosuiseen lasiin. Jopa alle vuosikas voi oppia juomaan mukista vaikeuksitta.

Muita apuvälineitä pulloruokintaan

Pulloruokittujen vauvojen vanhempien työtaakkaa keventämään on kehitetty monelaisia lisälaitteita. Näitä ovat mm. tuttien steriloimislaitteet, tuttipullojen termoskotelot, pullonlämmittimet retkikäyttöön, tuttien tiskikonerasiat jne. Ilman näitä välineitä pärjää mainiosti, mutta helpotusta ne voivat etenkin pelkällä pullomaidolla elävän vauvan vanhempien elämään tuoda.

Tuttipullovalmistajien sivuja yms:
Ainu
Avent
Chicco (vain italiaksi)
Nuk

Lähetä oma linkkivinkkisi! 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy