Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Turvaistuimet

TurvaistuinToisin kuin turvakaukalo, turvaistuin on varsin pitkäikäinen investointi. Vauva istuu selkä menosuuntaan turvaistuimessa puolivuotiaasta mielellään ainakin kolmevuotiaaksi, sen jälkeen useimmat istuimet käännetään kasvot menosuuntaan. Mallista ja lapsen painosta riippuen lapsi voi istua samassa turvaistuimessa jopa kuusivuotiaaksi. Osassa turvaistuimista on erillinen selkä- ja istuinosa, jolloin istuinosaa voi käyttää koroketyynynä noin kymmenvuotiaaksi. Nämä istuimet eivät kuitenkaan sovi vauvoille, joten ne eivät ole aluksi ajankohtaisia.

Puolivuotiaalle vauvalle hankittavassa istuimessa tulisi olla mahdollisuus säätää kaltevuutta. Koska penkin on oltava jäykkä, kallistus saadaan yleensä aikaiseksi penkin etureunassa olevan tukiraudan avulla. Halvimmissa malleissa ei korotusmahdollisuutta ole, jolloin lapsi joutuu istumaan varsin pystyssä, eritoten pienemmissä autoissa. Omat tukiviritykset eivät liene onnettomuustilanteissa paras mahdollinen vaihtoehto; tyyny painuu kasaan jolloin turvaistuinkin liikkuu voimakkaasti, kova tuki voi lentää pois istuimen alta kokonaan, jolloin istuin pahimmassa tapauksessa irtoaa vöistä. Kiinteä tukirauta on istumessa kiinni ja pysyy.

Turvaistuimet kiinnitetään autoon sekä lisävöillä että auton omilla turvavöillä. Lisävyöt kierretään yleensä auton istuimessa olevien lenkkien tai tukirautojen ympäri. Jotkin istuinmallit vaativat lisäksi tukiraudan, mikäli istuin kiinnitetään takapenkille. Istuimen kiinnitysmekanismit kannattaa selvittää ja miellään myös kokeilla käytännössä ennen kaupantekoa. Turvaistuimia ei ole tarkoitettu jatkuvasti irrotettaviksi, mutta jos istuinta käytetään jatkuvasti useassa autossa kannattaa hankkia lisävyöt ja kiinnittää ne valmiiksi kaikkiin käytettyihin autoihin. Tällöin on tärkeää muistaa kiristää lisävyöt hyvin joka kerta, niitä kun on löystettävä, jotta ne saa kiinni istumessa oleviin vastakappaleihinsa. Toinen kiristämistarvetta aiheuttava asia on autonistuimen siirtäminen; jos autoa ajaa jatkuvasti kaksi erimittaista ihmistä, kannattaa istuin kiinnittää auton oikealle takaistuimelle, jottei se unohdu löysälle, kun ajaja siirtää istuintaan.

Alkuun

Tuotearvioita:
Britax-turvakaukalo
Britax Römer BabySafe Plus
HTS Be SAfe Kid - turvaistuin

Lisää tietoa turvaistuimista:

Autoliitto > Autoilu, tekniikka ja testit > Lasten turvaistuimet
Akta-turvaistuimet
Akta, enemmän tietoa ruotsiksi
Britax-turvaistuimet

Liikenneturva: Lapsi autossa
Länsi-Suomen lääninhallituksen tiedote turvaistuimista
Mainio.net - tietoa lapsista autossa
Mainio.net - Lapset turvaistuimiin
Monbebe- turvakaukalot

TM:n ja Kaksplussan kevään 2005 turvaistuintestin testivideoita

Myyjiä

AT-Lastenturva
Villiankka 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy