Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Turvakaukalot

TurvakaukaloKilorajoista viis, vauva ei voi matkustaa turvakaukalossa koko ensimmäistä elinvuottaan, ellei hän ole todella pienikokoinen. Houkutus käytetyn kaukalon hankkimiseen voi siis olla kova, mutta muista että vioittunut tai vanhentunut kaukalo ei suojaa vauvaasi. Jos istuinta tarvitaan koko vauva-aikana vain kerran, pari kannattanee harkita kaukalon vuokraamista (vuokrakaukaloita voit kysellä mm. SPR:n ja MLL:n kautta).

Useimmissa uusissa kaukaloissa on yhdellä kädellä säädettävät vyöt - jolloin säätö tulee tehtyä. Vyöt on säädettävä aina sopiviksi vaatetuksesta riippuen. Uusissa kaukaloissa on monesti jo vakiovarusteina myös sellaisia mukavuusvarusteita kuin kunnollinen aurinkosuojus (monesti jo vaunujen kuomua muistuttava), ergonominen kantokahva (tätä arvostat kun vauvasi paino tuplaantuu) ja ns. "supistin", jolla vastasyntynytkin pysyy mukavasti ja tukevasti kaukalossa. Myös erilaisia lisätarvikkeita on saatavilla, kesävauvalle varsin kätevä on ainakin hyttysverkko. Käyttömukavuutta parantavat myös pehmustetut tai kyllin leveät (mieluusti yli 35mm leveät) istuimen omat turvavyöt ja niiden mahdollisimman moniportainen korkeudensäätö. Jotkin turvakaukalot on myös liitettävissä tiettyjen vaunujen tai rattaiden runkoon, jolloin autolla paljon liikkuva perhe voi nostaa nukkuvankin vauvan suoraan kaukalossa menopeleihin ostosretken ajaksi.

Kaukalot kiinnitetään yleensä auton turvavyöllä kiinni; koska vauva yleensä kannetaan kotiin kaukalossa kiinnitysoperaatio pitää tehdä joka kerran erikseen, joten helppo kiinnitettävyys on tärkeää. Ennen ostopäätöstä on myös syytä tarkistaa se, ovatko oman auton turvavyöt kyllin pitkät kaukalon kiinnitykseen. Onneksi useimmissa uusissa kaukalomalleissa lyhyetkin vyöt riittävät. Tutkimusten mukaan vanhemmat kiinnittävät kaukalot ja istuimet usein väärin, jolloin ne ovat hyödyttömiä onnettomuuden sattuessa. Jos et ole Mensan jäsen, käytä päätäsi ja lue ohjekirja, älä turvaudu omiin virityksiin.

Turvakaukaloa saa käyttää kokonsa puolesta niin kauan, kun vauvan pää on täysin kaukalon sisäpuolella. Kilorajat useimmiten täyttyvät vasta lapsen toisella ikävuodella, joten turvaistuimeen on useimmiten siirryttävä, kun lapsi venyy pituutta tarpeeksi.

Alkuun

Tuotearvosteluja:
Britax-turvakaukalo
Britax Römer BabySafe Plus
HTS Be SAfe Kid - turvaistuin

Lähetä oma arvostelusi!

Lisää tietoa turvakaukaloista:

Autoliitto > Autoilu, tekniikka ja testit > Lasten turvaistuimet
Akta-turvaistuimet
Akta, enemmän tietoa ruotsiksi
Britax-turvaistuimet

Liikenneturva: Lapsi autossa
Länsi-Suomen lääninhallituksen tiedote turvaistuimista
Mainio.net - tietoa lapsista autossa
Mainio.net - Lapset turvaistuimiin
Monbebe- turvakaukalot

TM:n ja Kaksplussan kevään 2005 turvaistuintestin testivideoita

Myyjiä

AT-Lastenturva
Villiankka

  

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy