Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Vauvan turvallisuus automatkoilla

Vauva turvaistuimessaan

Miksi turvaistuin on niin tärkeä?

Tutkimukset vauvojen matkustusturvallisuudesta puhuvat karua kieltään. Kun auto joutuu kolariin yli 24 km/h nopeudessa, ei aikuinen pysty pitämään pientäkään vauvaa sylissään. Jos lapsi on samoissa vöissä aikuisen kanssa, hän musertuu auton Turvakaukalotörmätessä. Tavallisten turvavöiden alta lapsi liukuu onnettomuustilanteessa pois. Tiedetään myös, että suuri osa liikenneonnettomuuksista tapahtuu jokapäiväisillä matkoilla. On siis selvä, että autossa lapsen on oltava aina asianmukaisissa turvalaitteissa.

Alkuun

Milloin turvakaukalo, koska -istuin?

TurvaistuinEnsimmäisen elinvuotensa aikana vauva tarvitsee kaksi erilaista penkkiä; vähintään puolen vuoden ajan hän kulkee turvakaukalossa, jonka jälkeen hän siirtyy edelleen selkä menosuuntaan asennettavaan turvaistuimeen. Saatavilla on myös aivan vastasyntyneille tarkoitettuja turvavuoteita, joissa lapsen asento on parempi kuin melko pystyissä kaukaloissa. Turvavuoteen käyttöikä on kuitenkin hyvin lyhyt, enimmillään muutama kuukausi, joten hyvin harva hankkii sellaista ainakaan omakseen.

Istuimen E-hyväksynnän painon mukainen ryhmittely kertoo istuimelle hyväksytyt paino- ja ikärajat. Esim. ryhmä 0 tarkoittaa, että istuinta saa käyttää 0-10-kiloiselle (n. 9 kk ikään asti), 0+ -ryhmän istuin on hyväksytty 13-kiloon asti (alle 1,5v), 1-ryhmän istuin puolestaan käy 9-18 -kiloisen (6kk-4v) kuljettamiseen jne. Painorajat eivät aina kuitenkaan kerro koko totuutta. Vaikka lapsi saattaa olla vielä 2-vuotiaanakin alle 13-kiloinen, harva vuodenikäinenkään enää mahtuu turvallisesti 0+ -ryhmän kaukaloon. Myöskään turvaistuimet, joista muutamat ovat periaatteessa hyväksyttyjä aina 0 kilosta alkaen eivät käytännössä sovi lapselle, joka ei vielä itse osaa istua. Lapsen on siis ehdottomasti oltava painoltaan istuimen painoryhmän sisällä, mutta samalla on käytettävä myös tervettä järkeä: Isompaan istuimeen täytyy siirtyä, kun lapsen pää tai jalat tulevat kaukalon laitojen yli, vaikka kilorajaan olisikin vielä matkaa. Vastasyntyneen on puolestaan saatava matkustaa kyllin pitkään ergonomisemmassa turvakaukalossa, vaikka jotkin turvaistuimet periaatteessa olisivat painorajojen puolesta kelvollisia alusta asti.

Alkuun

Turvallisuusnäkökohtia

Sekä turvakaukalot että -istuimet kiinnitetään selkä menosuuntaan, mieluiten auton takaistuimelle, oli edessä turvatyynyt tai ei. Joissakin autoissa etumatkustajan turvatyyny voidaan kytkeä pois päältä, mutta on ilmennyt tapauksia, joissa tyyny on silti lauennut. Turvatyynyn laukeaminen voi johtaa lapsen kuolemaan kolarinopeudesta riippumatta. Mikäli autossa on sivuturvatyynyt myös takana, kannattaa ohjeet penkin kiinnittämiseen varmistaa auton myyjältä.

Uutena myytävät turvakaukalot ja -istuimet täyttävät kaikki nykyisin samat E rev. 03 -turvastandardit. Käytetyt penkit eivät vältämättä ole näiden uusimpia standardien mukaisia. Käytettyä istuinta ei pitäisi muutenkaan hankkia, ellei ole varma, ettei se ole ollut pienessäkään kolarissa. Penkin runko on voinut kolarissa vahingoittua, vaikka se näyttäsikin ulospäin täysin ehjältä. Vähänkään vioittunut istuin ei anna tarvittavaa suojaa onnettomuustilanteessa.

Varsinkaan turvakaukaloissa ei juuri ole rakenteellisia eroja. Hinnan ja paremmuuden ratkaisevat käyttömukavuus ja ulkonäkö. Tutkimusten mukaan kalliimmat penkit eivät suojaa lasta paremmin kuin halvemmat, mutta pitkällä matkalla säädöt ja aurinkosuojat tekevät matkustamisesta lapselle mukavampaa. Tärkeintä kuitenkin on, että penkkiä käytetään oikein - penkin käyttöohjeita kannattaa noudattaa orjallisesti, vaikka ne voivatkin tuntua joskus hankalilta. Suomessa sääolojen vaihtelut aiheuttavat tarvetta säätää mm. penkin turvavöiden pituutta varsin tiuhaan, kun vauvan vaatetuksen määrä vaihtelee. Helposta säädettävyydestä on etua, koska penkki tulee silloin säädettyä kunnolla, vaikka onkin kiire ja matka on ihan lyhyt ja kiirekin olisi.j

Alkuun

Isofix?

Vähä vähältä tulossa oleva Isofix-standardi vähentänee väärän asennuksen mahdollisuutta, kun penkki kiinnitetään suoraan auton rungossa oleviin kiinnikkeisiin, eikä auton omia vöitä käytetä lainkaan. Isofix-penkkien hinta on kuitenkin vielä suhteettoman korkea ja valikoima varsin huono. Standardikaan ei olevakiintunut, joten eri automerkeillä on käytännössä toistaiseksi kovin erilaiset järjestelmät käytössään.

Alkuun

Lisää tietoa:

Autoliitto > Autoilu, tekniikka ja testit > Lasten turvaistuimet
Akta-turvaistuimet
Akta, enemmän tietoa ruotsiksi
Britax-turvaistuimet

Liikenneturva: Lapsi autossa
Länsi-Suomen lääninhallituksen tiedote turvaistuimista
Mainio.net - tietoa lapsista autossa
Mainio.net - Lapset turvaistuimiin
Monbebe- turvakaukalot

Myyjiä

AT-Lastenturva
Villiankka

Lähetä oma linkkivinkkisi! 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy