Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Kantoliinat

Vauva KangaliinassaanKantoliinoja on olemassa monenmerkkisiä. Yhdistävää kaikille on kuitenkin se, että niissä vauva voi kulkea äidin, isän tai hoitajan sylissä, kankaalla kantajan kehoon tavalla tai toisella kiinnitettynä. Kantajalla jäävät kädet vapaaksi ja lapsi saa olla keskeytymättä turvallisessa kosketuksessa aikuiseen. Periaatteessa liinaksi käy mikä hyvänsä kyllin tukeva ja turvallinen kangaskappale, mutta markkinoilla on useita tarkoitukseen suunniteltuja valmiita liinoja, joiden mallit ja materiaalit ovat kantamisen kannalta parhaat mahdolliset.

DidymosliinaLiinoja on karkeasti sanottuna kahta perustyyppiä: yliolanliinoja ja pitkiä kangaskaistaleesta solmittavia liinoja. Yliolanliinoissa on renkaat tai soljet, joiden avulla kangas solmitaan pussiksi, johon lapsen sitten voi asetella (esim. Kanga-reppu, ylimmässä kuvassa). Solmittavat liinat ovat yksikertaisesti monta metriä pitkiä (reilusta 2 metristä yli 5 metriin) kangaskaistaleita, jotka voi solmia monin eri tavoin niin kantajan mallin kuin lapsen iän, painon ja koonkin mukaan (esim. Girasol tai yllä olevassa kuvassa näkyvä Didymos). Erityistä näissä liinoissa on se, että ne ovat juuri sopivan joustavaa, mutta samalla jämäkkää kangasta, mikä tahansa lakanakangas ei kunnollista liinaa vastaa. Sekä Girasol että Didomos-liinat on valmistettu luontoystävällisin menetelmin eikä niiden värjäyksessä ole käytetty raskasmetallipitoisia väriaineita.

trikookankainen kantoliinaUusimpia kantoliinatulokkaita ovat trikookankaiset, osittain muotoon leikatut liinat. Useimmat liinat kapenevat päätä kohden, joten solmusta tulee pieni. Ne ovat myös kevyitä ja helppokäytöisiä, eivätkä hiosta kuumallakaan. Trikookankasia liinoja on useita malleja, joukosta löytyy niin yliolanmallisia kuin solmittaviakin. Lisää tietoa useiden jälleenmyyjien sivuilta (sivun alaladassa linkkejä).

Eräs keskeinen liinojen etu rintareppuihin verrattuna on pitkä käyttöikä. Päin vastoin kuin rintareput kantoliina käy jo vastasyntyneen kantamiseen; kunnolliseen liinaan lapsen saa aseteltua täysin luonnolliseen lepoasentoon ja samalla vasta kohdusta saapunut lapsi saa kokea turvallista läheisyyttä. Kantoliinassa voi periaatteessa imettääkin. Liinassa lapsen saa tuettua ergonomisesti oikeaan asentoon, pieni vauva voi olla liinassa vaikka kokonaisten päiväunien ajan. Kantoliinoja voi myös käyttää huomattavasti vanhemman lapsen kantamiseen kuin reppuja. Isomman lapsen voi liinassa tukea istuma-asentoon, kantajan eteen, lantiolle tai joissain malleissa kokonaan selkäänkin. Pitkäikäisimmät kantoliinoista lienevät Didymos ja Girasol, joita voi käyttää jopa useita vuosia, ainoan käyttöaikarajoituksen asettavat kantajan voimat. Liinoja on saatavana eri kokoja, käyttäjä voi valita oikean koon oman vaatekokonsa ja sidontavaihtoehtojen mukaan. Myyjät osaavat auttaa oikean koon valinnassa.

Kantoliinoissa lapsen paino jakaantuu isommalle alueelle kuin esim. rintarepuissa. Kunnollisessa liinassa painavankaan lapsen kantaminen ei rasita liikaa aikuisen selkää ja olkapäitä.

Moni arastelee kantoliinoja ja arvelee niiden olevan hankalakäyttöisiä ja valitsee siksi rintarepun. Kantoliinan käyttö vaatii jonkin verran opettelua, mutta liinojen mukana saa selvät solmimisohjeet. Mukavimmat ja toimivimmat sidonnat löytyvät testaamalla. Huolestua ei kannata vaikka aluksi liinan sitominen olisi työlästä ja aikaavievää. Vaivannäkö kannattaa, sillä harjoituksen myötä sitominen alkaa sujua luonnostaan ja sidonnasta tulee napakka, tukeva ja mukava.

Tietoa erilaisista liinoista ja lapsen kantamisesta:

Lapsi lähelläsi - Kantoliinasivut
Kantoliinakanava

Vanhempien arvioita:

Kantoliinat ja rintareput
Aktan kantorinkka
Baby Björn -
kantoreppu

Chiccon Plus-
rintareppu

Didymos-liina
Ergo-kantoreppu
Girasol & Haikarankehto
Hug-a-Bub-kantoliina
Taimitasku

Kantoliinojen myyjiä ja valmistajia:

Amauti
Babyidea (nettikauppa, josta löytyy myös tietoa mm. kantoliinoista)
Kantoliinat - Nettiemo (Suomen jälleenmyyjän sivut)
Didymos (saksalaisen valmistajan sivut)
Hahtuvakka
Hupsutmuksut
IsoHali
Kanga-reput (kotimaisen valmistajan sivut)
Katin Puoti (maahantuo sekä myy kantoliinoja ja lastentuotteita)
Kotikakarat
KultaPieni
Lastentarviketukku
Looma (ruotsalainen Ringo-rengasliina)
Mama Oello (monia erilaisia kantoliinoja)
Mapekka
Me&MaMa
Mollavauva (myy mm. omaa kantoliinaansa, myös tietoa kantamisesta)
Myllymuksut
Natural Collection
Nettiemo
Nunnukka
Ommo
Pemmikaani
Perhepuoti
Pikkuparatiisi
Pikku Ruu
Pompoli
Raparperi UUSI
Sakara-kantoliinat
Taikatutti
Tunttarulla
Untuva-aitta
Vauvabuumi
Vauvantähti UUSI
Vekaravintti
Vempula
Villiankka
Vitmi-liinat

 


TUOTEARVIOT

Yhdistelmät
Basson Baby
Brio Alumina
Brio Kombi
Happy Baby
Hartan Skater
Ora Carletto

 


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy