Työntöaisa

Onko työntökorkeus säädettävissä? Onko aisa sopivalla kohdalla, saako siitä hyvän otteen ja onko se miellyttävän tuntuinen? Onko työntösuunta vaihdettavissa (katso myös vaunukoppa)? Testaa työntötuntuma lastaamalla vaunuihin useamman kilon lasti tavaraa.

Vaunujen lykkiminen on raskasta puuhaa, joten mukavuuden kannalta mahdollisimman hyvä tuntuma on tärkeä. On tärkeää, että aisa on oikealla korkeudella ja työntäjä saa parhaan mahdollisen asennon vaunuja lykkiessään. Koska vaunuilla on usein ainakin kaksi työntäjää, on kätevää, jos aisassa on korkeussäätö - tällöin eripituisetkin vanhemmat voivat työntää vaunuja mukavasti. Jos valittujen vaunujen aisan korkeutta ei voi säätää, on syytä testata, että aisa on mukavalla korkeudella ainakin sille vanhemmalle, joka eniten vaunuja tulee työntämään.

Myös aisan etäisyys vaunujen alalaidasta kannattaa kokeilla työntäen vaunuja reippaasti kävellen. Joissain vaunuissa työntöaisa on liian lähellä vaunujen runkoa, ja vauhdikkaasti kävelevän työntäjän jalat osuvat jatkuvasti takapyörien akseliin tai jarruihin. Työntäjä joutuu tällaisten vaunujen kanssa kulkemaan etukumarassa tai sipsuttamaan ylilyhyitä askelia, joten jos väli tuntuu liian lyhyeltä, kannattaa mallin vaihtamista ainakin harkita.

Kannattaa myös tunnustella erilaisia aisamateriaaleja: saako aisasta hyvän, tukevan otteen ja tuntuuko materiaali miellyttävältä.

Varsinkin rattaissa työntösuunta vaihdetaan usein aisan puolta vaihtamalla, kannattaa siis selvittää, saako työntösuuntaa vaihdettua ja tapahtuuko se istuinosaa kääntämällä vai työntöaisaa siirtämällä. Suunnan vaihtaminen on yllättävän tärkeä seikka, pientä vauvaa tarkkailee mielellään koko ajan (ja usein myös vauva on tyytyväisin, kun näkee hoitajansa) mutta isompi lapsi taas tahtoo katsella maisemia eikä jaksa istua selkä menosuuntaan.