Renkaat / Pyörät

Sopivatko renkaat siihen maastoon, jossa vaunuja tullaan käyttämään? Voiko regastyyppiä halutessaan vaihtaa? Saako varapyöriä hankittua yksittäin?

Renkaat ovat olennainen osa vaunujen ja rattaiden työntömukavuutta. Tärkeintä vaunujen pyörissä on renkaan koko. Kaupungissa, sileillä asfalttiteillä, käy pienempikin rengas, mutta jos vaunuilla haluaa kulkea hiukankaan epätasaisemaassa maastossa (sorassa, poluilla tai nupulakivillä) isommat renkaat ovat välttämättömät. Suomen säissä kovin pienirenkaiset vaunut aiheuttavat vain pahaa mieltä, jos niitä yrittää käyttää sohjokelillä tai kunnon nietoksissa. Pelkkä pyörän halkaisija ei välttämättä työntömukavuutta ratkaise, myös leveydellä on merkistystä. Leveät renkaat kantavat hyvin ja leveärenkaiset vaunut ovat usein häkellyttävän kevyet työntää.

Vaunuihin on saatavilla monenlaisia pyörävaihtoehtoja. Tämän hetken suosituimmat ovat leveät ja keveät ilmakennopyörät, jotka tekevät työntämisestä helppoa ja kevyttä vaikeammissakin olosuhteissa, ja vaativat vähemmän huoltoa kuin aiemmin suositut ilmakumipyörät. Kennorenkaista ei jää myöskään lattiaan jälkiä kuten ilmakumipyöristä helposti jäi.

Myyjältä voi kysyä, saako vaunuihin sopivia varapyöriä ja voiko niitä hankkia yksittäin, monesti yhden pyörän hajotessa on maksettava myös kolmesta turhasta.

Nykyisin saatavilla on myös useita kolmipyöräisiä rattaita. Toiset pitävät niiden ketteryydestä, toisista ne tuntuvat kiikkeriltä. Makukysymys tämäkin!