Vaunukoppa / Istuinosa

Miten tilava vaunukoppa on? Miten mukava ja turvallinen koppaa on kantaa?
Saako istuimen suuntaa vaihdettua? Saako istuimen selkänojan säädettyä eri asentoihin?

Koppa

Perinteisten makuuvaunujen koppa on yleensä sisokokoinen, joten vauva mahtuu kokonsa puolesta nukkumaan pidempäänkin siinä, mutta usein noin puolivuotias haluaa jo nousta ylemmäs katselemaan maisemia. Makuuvaunujen kopan koolla ei siis ole kovin suurta merkitystä, sillä lapsen kasvaessa vaunuja pitää jo muutenkin vaihtaa.

Yhdistelmävaunuissa on pehmeä tai kova kantokoppa vauvakuukausia varten. Isokokoinen vauva ei välttämättä mahdu kantokoppaan muutamia kuukausia kauempaa, mutta siroa koppaa on helppo kantaa.

Kaksiosaisissa yhdistelmävaunuissa on makuuvaunujen vaunukoppaa vastaava isokokoinen kori ja erillinen istuinosa. Vaunukoppa on usein siis perinteisempien yhdistelmien kantokoppaa suurempi ja vauva mahtuu siihen hieman pidempään jopa talvitamineissaan. Olisi hyvä, jos kiinteän korin pituus olisi n. 80 cm, ainakin silloin kun on oletettavissa, että vauva nukkuu päiväunia vaunuissaan vielä hieman isompanakin. (Tietenkin myös rattaiksi muunnetuissa vaunuissa voi nukkua, mutta varsinkin kylmillä säillä vauva on kopassa paremmin suojassa.)

Pientä vauvaa kannetaan usein kopassaan, joten kantomukavuus on tärkeää. Koppaan kannattaa laittaa painoalastia ja koekeilla kantamista käytännössä. Kiinnitä huomiota kantokahvojen pituuteen, mukavuuteen ja kestävyyteen. Tarkista saako kopasta pitävän ja turvallisen otteen.

Jos ostat vaunut käytettyinä ja kantokopassa on vaahtomuovinen patja, muista hankkia koppaan uusi käyttämätön patja.

Istuinosa

Joissain vaunumalleissa työntösuuntaa vaihdetaan työntöaisasta, toisissa taas koriosaa kääntämällä. Suunnan vaihtaminen on hyödyllinen ominaisuus, kannattaa siis tarkistaa, voiko sen vaunuissa tehdä ja myös pyytää myyjää näyttämään miten se tapahtuu.

Istuinosan selkänojan säätö on hyvä tarkistaa sekin. Saako selkänojan täyteen makuuasentoon (ja onhan vauvan pään suojana tällöin kovike, turvakaari tai vastaava)? Saako selkänojan säädettyä kyllin moneen asentoon pystyn ja makuuasennon välillä?