Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Vakuutukset
Vaipat
Vaatteet
Tarvikkeet
Vaunut ja kantovälineet
Turvaistuimet

Tuotearviot


Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
 

 

 

 

Yleistä vauvan kulkuvälineistä

VaunuissaVauvan kulkuvälineet jakautuvat vaunuihin, rattaisiin ja kantovälineisiin. Niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja omat käyttötarkoituksensa. Riippuukin usein vanhempien elämäntilanteesta, mikä vaihtoehto tai yhdistelmä on sopivin. Vaikuttavia tekijöitä ovat mm. rahatilanne, auto tai käytettävät julkiset liikennevälineet, maasto jossa vauvan kanssa liikutaan ja itse kotitalo - onko kerroksia ja hissiä, parveketta tai pihaa, minkälaiset säilytystilat kulkuvälineille on jne.

Tavallisinta on, että vauvan kuljetukseen hankitaan ensialkuun jonkinlaiset vaunut. Vaunuja on monenlaisia; on perinteisia makuuvaunuja ja yhdistelmävaunuja, joissa lapsi aluksi kulkee maaten ja myöhemmin istuma-asennossa. Nykyisin ensimmäisiksi kulkupeleiksi voi ostaa myös tukevat kuomurattaat, jotka kantokassilla varustettuina vastaavat käytännössä kevyitä yhdistelmävaunuja. Tutustu myös hyödylliseen Vaununostajan muistilistaan!

Aluksi makuulla

Alle puolivuotiaat vauvat viihtyvät vielä makuuasennossa. Tällöin kulkuvälineeksi sopivat tukevat vaunut tai kunnon kantokassilla varustetut rattaat, jos ne tarjoavat muuten riittävän suojan (merkitystä on mm. vauvan syntymävuodenajalla). Yli puolen vuoden ikään ehtineestä vauvasta on mukava katsella menosuuntaan. Tällöin yhdistelmävaunujen istuinosa otetaan käyttöön tai vauvalle ostetaan rattaat. Vauva kuitenkin nukkuu vielä usein matkalla, joten rattaidenkin on oltava sellaiset, että niiden selkänojan voi laskea makuuasentoon.

Alkuun

Kevyesti kantaen

Myös kantoliina ja rintareppu ovat hyvä vaihtoehto vauvan kuljettamiseen, jos hoitajan voimat riittävät. Ne ovat tietysti erittäin helppoja varastoida ja pitää mukana ja monia viehättää niiden tuoma läheisyys. On muistettava, että tässä vaiheessa kulkuvälineen on tärkeä suojata vauvan päätä kolhuilta. Rintarepuissa ja kantoliinoissa tämä jää äidin huoleksi, vaunujen tai rattaiden kuomussa olisi hyvä olla kova kaari suojaamassa vauvan pään aluetta. Tässä vaiheessa vauva haluaa myös nähdä äitinsä kuljetuksen aikana (tunne on varmasti molemminpuolinen!).

Alkuun

Höyhensaarilla

Vaunut eivät toimi vain kuljetusvälineinä. Useimmat suomalaislapset ovat jo vuosikymmeniä nukkuneet Arvo Ylpön ohjeiden mukaisesti päiväunensa vaunuissaan ulkoilmassa. Jos pakkanen ei pauku yli viidentoista asteen, voi jo pariviikkoista vauvaa ulkoiluttaa. Raitis ilma tekee hyvää niin lapselle kuin ulkoiluttajallekin, ja onneksi Suomessa ei ilmansaasteista ole suurimmissakaan kaupungeissa vielä haittaa. Monet vauvat nukkuvat päivisin mieluiten ulkona vaunuissaan - muista kuitenkin varoa, ettet pue vauvallesi liikaa vaatetta päälle (varmasti yleisempää kuin se, että vaatetta olisi liian vähän) ja varmista ettei hänen kasvojensa edessä ole mitään hengitystä haittaavaa estettä. Ja hanki itkuhälyytin, jottet joudu heristelemään koko ajan korviasi.

Alkuun

Ominaisuuksista

Talvella kuljetusvälineen on suojeltava viimalta, kesällä taas tuuletuksen on oltava kunnossa. Talvella lämpimänä pysymisen kannalta pohja on päällistä tärkeämpi, kesähelteessä tummat värit imevät lämpöä itseensä suorassa auringonpaisteessa. Autoilevalle perheelle on tärkeää, että vaunut tai rattaat on helppo taittaa ja ne menevät juuri heidän autonsa takaluukkuun - vaunuja kannattaa sovittaa autoon jo vaunukaupan parkkipaikalla, ja ottaa huomioon, että mökkireissulla takaluukkuun pitäisi mahtua muutakin. Koiraperheen vaunuilta vaaditaan kestävyyttä, isot pyörät taas helpottavat liikkumista maastossa talvikeleilläkin. Nykyisin useisiin vaunu- ja ratasmalleihin on saatavilla myös ilmatäytteisiä kumipyöriä, jotka helpottavat vaikeissa olosuhteissa liikkuvan työtä. Kaupunkivauvan vaunuissa sen sijaan pienehkötkin pyörät voivat olla käytännölliset - etenkin jos vaunut pitää saada helposti kasattua vaikkapa autoon tai ahtaaseen komeroon. Kulkupelien turvallisuus (tukevuus, tasapaino, kunnolliset jarrut, kestävyys jne.) on toki tärkeää kaikille vanhemmille. Valintaan vaikuttaa tietenkin myös ulkonäkö.

Alkuun

Vaununostajan muistilista:

Pyydä myyjää kertomaan ja näyttämään:
 miten vaunut taitetaan kokoon
 mitä lisävarusteita ja -laitteita vaunuihin on saatavana ja mitkä kuuluvat mukaan alun alkaen (esim. sadesuoja, hyönteisverkko, hoitolaukku, päivänvarjo, sisaristuin, seisomateline, ilmapyörät, jalkapeite jne.)
 miten vaunuja on syytä hoitaa, miten huolto toimii ja löytyykö myyjältä tarvittaessa varaosia
 millaiset turvavyöt ovat
 kuinka turvavaljaat kiinnitetään (joissakin vaunuissa ei ole lenkkejä kiinnitystä varten)
 suomenkieliset kokoamis- ja käyttöohjeet

Tarkista:
 miten jarrut toimivat
 laitojen korkeus (pääseekö lapsi kiipeämään pois vaunuista)
 ettei vaunuissa ole irtoavia pieniä osia tai teräviä kohtia
 sopiiko pyörien koko perheesi käyttötarkoitukseen
 mahtuvatko vaunut tarvittaessa talosi hissiin, kapeaovisiin busseihin jne.

Kokeile:
 kuinka mukavaa työtäminen on (työntöaisan korkeus, rungon tukevuus, keveys)
 mahtuvatko vaunut tarvittaessa autoosi
 miten helposti saat vaunut itse kasattua

Mieti:
 mihin saat vaunut säilytykseen (vaikka kangasosat kestävätkin jonkin verran kosteutta, ei vaunuja voi säilyttää kosteissa tai kylmissä tiloissa kuin väliaikaisesti)

Laajempi muistilista tästä >

Alkuun

Vaunuvalmistajien sivuja:
Brio
Emmaljunga
Gesslein (saksaksi)
Ora
Teutonia


TUOTEARVIOT


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy