Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
 

Sairaalakassi
Synnytystoiveet
Onnea uudelle äidille
Vinkkejä vuodeosastolle
Synnytyslinkit
Synnytyskyselyt
................
Aaiheesta vapaalla:
Synnytyskertomukset
Lähetä oma kertomuksesi

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
 

Parhaat linkit
   

 

Selviytymispaketti tuoreelle äidille

VastasyntynytMoni synnyttänyttä äitiä ja vastasyntynyttä katsomaan lähtevä haluaa onnitella tulokasta ja perhettä pienellä lahjalla. Useimmat vievät kukkia, joku ehkä suklaata ja moni pakkaa mukaan lelun tai pienen vaatteen vauvalle. Nämä kaikki ovat hyviä lahjoja, mutta tuoretta äitiä voi muistaa myös henkilökohtaisemmin.

Tuoreelle äidille synnytys ja sitä seuraavat päivät ovat yhtä tunnemyrskyä. Moni kokee jäävänsä yksin ja tuntee olonsa avuttomaksi, kipeäksi ja kaikesta ilosta huolimatta surulliseksikin. Tuoretta äitiä voisi ilahduttaa pakkaamalla muutamista pienistä ideosta selviytymispaketin, joka on nimenomaan synnyttänyttä ajatellen koottu. Mukaan voi tietenkin halutessaan sujauttaa myös jotain pientä myös vauvalle. Lahjan voi pakata kauniisti laatikkoon ja liittää korttiin käyttövinkit eri tarvikkeille.

Vierailijoidemme vinkkejä:

"Kotiin tultaessa olisi varmasti mukava, jos koti olisi siisti ja jääkaapissa monenlaista ruokaa. Vierailijat voisivat tuoda ruokia ja itse tehtyjä "lahjakortteja" joissa vierass lupautuisi lapsenvahdiksi, siivoamaan, leipomaan yms. äidin valitsemana ajankohtana."

"Tytön kummilta saimme lastenhuoneeseen sopivan pahvisen laatikon, johon oli kerätty äidille ja vauvalle tarvikkeita : tuttipulloja, pullotutteja, liivinsuojuksia, tutteja,suklaalevy,leluja, helistimiä..."

Lahjapaketin sisältö pitää valita äidin mieltymysten mukaan, mutta tässä joitakin hyviä ideoita:

Luettavaa (kevyttä)

Aika sairaalassa saattaa käydä pitkäksi, ajankuluksi kevyt lukeminen on useimmille mieluista. Ensimmäisten viikkojen aikana kotonakaan äiti ei ehdi keskittyä kovin pitkäjänteisesti, joten kevyt lukeminen on parasta siihenkin tilanteeseen...

Uusi vauva -kirjaVaihtoehtoja: naistenlehtiä, sarjakuvia (esim. Baby Blues), vauvalehtiä, humoristisia kirjoja äitiydestä ja vauvaelämästä (esim. Iovinen Tyttökavereiden opas vauvavuoteen tai Uusi vauva, Huoltajan opas), Äiti (ajatelmia ja kuvia äidin elämästä)

Vierailijamme vinkki:

"Karkkia ja hyvä"juoru"lehti"

Syötävää (hyvää)

- Sairaalan sapuskat eivät ole kummoisia ja nyt moni odottajalta kielletty herkku taas käy äidille. Jos siis vierailet jo sairaalassa, vie äidille hänen mielinaposteltavaansa. Jos vierailet perheen luona vasta heidän kotiuduttuaan, paras vieminen on se, että lupaat hoitaa itse koko tarjoilun - ja hoidat sen.

Vaihtoehtoja sairaalaan: suklaata, karkkeja, hedelmiä, juuston ystävälle herkullinen homejuustopatonki / lihan ystävälle täyteläinen savuporopatonki / kalaa rakastavalle mehevä graavikalaleipä
Vaihtoehtoja kotiin: karjalanpiirakat, salaatti, pullat, gourmetillallinen - vain mielikuvitus on rajana!

Vierailjoidemme vinkkejä:

"Paras oli kun kotiin päästyäni mieheni oli hommannut kaikkia herkkuja ja koti oli siisti"

"Suklaata ja kuohuviiniä"

"Kunnon ruokaa"

"Valmista ruokaa jääkaappiin ja pakkaseen eli "rotinoita".

"Laitokselle voisi tuoda ison termarin kahvia, sekä jotain pikkupurtavaa. Itsetehdyt kortit."

"Rotinat eli kastamiset kun vauvaa tultiin katsomaan"
"Tietysti kaikki vauvalle suunnattu oli ihanaa. Mutta hassua kyllä mieleeni jäi parhaiten itsetehty pullakranssi :-)! Oli todella mukava saada sellainen kun vieraita kävi valtavasti ja itse ei jaksanut keskittyä muuhun kuin uuteen tulokkaaseen."

"Täysi jääkaappi kotiin tullessa ja siivottu kämppä ja tyhjä pyykkikori. myöhemmin olisi ollut ihanaa saada valmis lounas tai päivällinen."

"Siisti koti ja rotinat"

"Parasta oli ystävän sairaalaan tuomat itsetehdyt letut ja hillo sekä työkavereiden yllätyskäynti "suklaavitamiinien kera"."

Imetykseen (avuksi ja tueksi)

- Imetys on tärkeää sekä vauvalle, että äidille, mutta harvoin ainakaan aluksi helppoa. Sairaalastakaan ei aina saa parhaita mahdollisia vinkkejä ja tukea alkuvaikeuksiin. Tässä on hyvä mahdollisuus auttaa äitiä konkreettisesti.

Imetys on tärkeääVaihtoehtoja: Kankaisia liivinsuojuksia, maidonkerääjä, iso pillivesipullo (äidille), imetystukilistan sivuilta FAQ-osastosta tulostetut imetyksen alkuvaiheen ohjeet

Vierailjoidemme vinkkejä:

"Kotiin päästyämme parasta oli mummin tuoma rintapumppu."

"Sain ystävältäni rintaliivisuojuksia ja siteitä..ja vauvamme sai pyllypyyhkeitä ja tuttipullon. Tämä on paras ikinä saamani lahja. Eniten olisin toivonut, että minua olisi odottanut puhdas koti ja valmis ruoka..mutta ei, heti piti alkaa ruokaa laittamaan."

"Sain äidiltäni lahjaksi mm. toppapuvun (vauvalle) ja itselleni siteitä ja rintapumpun..:)"

Kropan hoitoon (ja hemmotteluun)

- Synnytys ottaa usein koville ja ensimmäiset viikot äitinä voivat olla sananmukaisesti tuskallisia, äidin oloa voi helpottaa monella pienellä konstilla - niin fyysisesti kuin henkisestikin

Vaihtoehtoja: Lakua tai luumuja ensimmäisiä wc-käyntejä helpottamaan, kauratyyny tms. imettäjän hartiakipuihin, Bepanthenia tai vastaavaa rintojen ihon hoitoon, lahjakortti, jossa luvataan X kertaa lapsenhoitoapua (esim. jotta äiti pääsee itse päivän aikana nukkumaan), hieromaväline kipeiden hartioiden hierontaan

Vierailijoidemme vinkkejä:

"Äitini oli esikoisen synnytttyä meillä kotona kokkaamassa ruokaa koko viikoksi,kotiin tullessa ei ruokaa tarvinnu tehdä."

"Sain lahjaksi mieheltäni äitikorun, joka on ikimuistoinen! Paljon sain kukkia, joten koru oli todella ihana ja erilainen lahja!"

"Hetken aikaa nukkua rauhassa!"

"Itse sain ensimmäisen synnytyksen jälkeen paketin siteitä ja pikkuhousuja.Niitä tosiaan tarvittiin,eikä se vielä ensimmäisellä kerralla ollut itsellä tiedossa.Minusta oikein hyvä idea äitiä varten."

"Ihanin lahja olisi varmaan se ,että joku läheinen lupautuisi lastenhoitajaksi kerran kuussa se kyllä helpottaisi kun saisi ihan omaa aikaa =)"

"Siisti koti ja siellä jotain uutta!"

"Hieronta ja kampaaja"

"Sain lahjaksi pari tuntia hoito-apua silloin tällöin ja se on ainoa merkityksellinen lahja jonka muistan."

"Mikrossa lämmitettävä kaurapussi rintojen arkuutta poistamaan - olisi itse asiassa apuna jo synnytyksessä kivunlievittäjänä."

"Ihanin saamani lahja oli vauvahierontakirja ja imetystee, niistä oli isoin ilo sekä vauvalle että äidille, mahtava lahja!"

Vauvallekin turvallinen tiikerileluVauvalle

- Tulokkaallekin on kiva hankkia jotain pientä ja suloista...

Vaihtoehtoja: Pehmolelu (tarkasta, että se on turvallinen vauvallekin), pienet potkuhousut, paketillinen minikokoisia vaippoja (selvitä vauvan syntymäpaino ja valitse oikea koko), lorukirja, pahvisivuinen kuvakirja, täkki...

Vierailijoidemme vinkkejä:

"Minusta ainakin kivan idean toteutti isoäitini. Hän osti yhden ison pampersvaippapaketin joka kuukausi vuodenajan. Jouluna tuttu paketti tuli lahjapaperiin käärittynä!"

Lahjakortit on hyvä idea, ja ruoka. tein myös itse vauvalle peiton. värjäsin kankaat itse ja siitä tuli hieno. kovassa käytössä on ollut.

"Jokin käsintehty esine, jonka haluaa säilyttää läpi vuosien. Vaikkapa täkki, käsinpainettu vaate, kudottu pikkiriikkinen myssy..."

"Ota selville vauvan koko, itse sain yli nelikiloiselle vauvalleni 50cm -kokoisia vaatteita. Harmitti kun ne olivat valmiiksi melkein liian pieniä. Muutenkaan minua ei olisi haitannut, vikka sukulaiset ym. olisivatkin kysäisseet etukäteen mitä vauvamme mahdollisesti tarvitsee..."

"Vaippoja ja tuttiketju"

"Vauvan kotiapteekki:suppoja, b-vitamiinirasvaa, nuhatippoja"

"Ainu-ensipupu"

"Vauvalle sellaisia juttuja mitä oli pakko myöhemmin ostaa kuitenkin: tuttipulloja, tutteja, pukluliinoja (niitä ei ole ikinä liikaa). Leluja ja vaatteita tuli vähän liiankin kanssa."

"Kelan pakkauksessa oli pienelle talvivauvalleni kovin isoja vaatteita. Olin erittäin tyytyväinen saamiini pienempiin vaatteisiin. Joku olisi vielä voinut tuoda pienemmän toppapuvun sillä sairaalasta lähtiessä pienokaiseni olisi mahtunut pakkauksessa olevan puvun pelkkään lahkeeseen."

Isosisarukselle (onnitteluksi ja lohdutukseksi)

- Vauvan tulo taloon ottaa lujalle myös isoille sisaruksille, huomaavainen vierailija tuo jotain myös isommille lapsille, se on jopa tärkeämpää kuin vauvan muistaminen (vauva itsehän ei edes lajoista vielä piittaa!)

Suomen lasten runotar on tuhti runokirjaVaihtoehtoja: kirja, lapselle mieluisa lelu, isommalle ja läheiselle lapselle esim. yhteinen retki huvipuistoon tai elokuviiin

Muistoksi

Vaihtoehtoja: Vauvan syntymäpäivän lehti, päivän tv-uutiset videonauhalla, nettilehden pääuutiset tulostettuna, vauvakirja tms.


LÄHETÄ IDEASI

Mikä oli sinulle mieluisin lahja tai onnittelu synnytyksen jälkeen?
Keksitkö itse ystävätterellesi lyömättömän lahjaidean?
Mitä itse olisit eniten synnytyksesi jälkeen toivonut tai tarvinnut?
Kerro ideasi muillekin. Keräämme parhaita tälle sivulle.


 


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy