Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
 

Keittokirja
Lastenjuhlat
Niksit
Perhekyselyt
Vauvan kanssa kaupungilla
Vauvaperheen rahat

Parhaat linkit
   

 

Neuvoja ja vinkkejä

Tällä sivulla:

Käytettyä vai uutta?
Vaatteet
Lelut

Vaunut ja rattaat
Turvakaukalot ja -istuimet

Sängyt ja hoitopöydät
Varo sudenkuoppia

Käytettyä vai uutta?

Vauva miettiiKuten budjettisivulta näkee jo ensivilkaisulla, vauvalle voi hankkia tavaraa vaikka kuinka paljon. Rahan käyttöä voi (ja on tietysti yleensä pakkokin) rajoittaa hyvällä suunnittelulla. Ensin kannattaa miettiä, mitä kaikkea oikeasti tarvitsee - vinkkejä saa esimerkiksi tältä sivustolta - ja seuraavaksi sitä, voisiko jotain niistä tavaroista saada ilmaiseksi, lainata, vuokrata tai ostaa käytettynä.

Lue myös artikkeli vauvatavarahankinnoista Sanomalehti Karjalaisesta 2.6.2001.

Alkuun

Vaatteet

VerkkaripukuVarmaan meistä jokainen on joskus pienenä kulkenut toisilta saaduissa vaatteissa. Vaatteita on helppo kierrättää, eikä niihin liity turvallisuusriskejä kuten joihinkin toisiin käytettyihin tuotteisiin. Jos sukulaisilta tai ystäviltä ei löydy pieneksi jääneitä vauvanvaatteita, löytöjä voi tehdä kirpputoreilta ja käytettyjen vaatteiden myymälöistä. Pienten vauvojen vaatteet eivät juurikaan kulu, joten kierrättäminen on järkevää.

 

Alkuun

Lelut

PalikkalaatikkoKäytettyjä leluja kierrätetään myös usein sukulaisten ja tuttavien kesken. Kotiaan ei kuitenkaan kannata täyttää rikkinäisellä krääsällä, ja turvallisuus on leluissakin tärkeää. Muista tarkastaa niin uusien kuin vanhojenkin lelujen kestävyys ja se, ettei niistä irtoa vaarallisen pieniä osia.

Leluja vauva toki tarvitsee, mutta muutamakin riittää. Usein lapsiperhe huomaa ennen pitkää kotinsa olevan tulvillaan erilaisia leluja, palikoita, nippeleitä ja nappuloita. Vauvalle itselleen on varmasti tärkeämpää, että hänellä olisi muutama ehjä lelu, josta hän todella pitää. Laadusta kannattaa tässäkin maksaa. Lelujen kierrättäminen suvussa tai ystäväpiirissa on hyvä keino saada vaihtelua oman perheen leluvalikoimiin. Parhaiten kierrätystä kestävät rakennussarjat kuten Duplot sekä puiset lelut, jotka vanhenevat arvokkaasti.

Alkuun

Vaunut ja rattaat

AvorattaatTukevarunkoisten vaunujen ainakin pitäisi kestää useammalla kuin yhdellä lapsella, mutta se edellyttää vaunujen säännöllistä ja huolellista huoltoa. Vaunuja voi vaivata ruoste ja kangasosia home, jousitus on ehkä menettänyt tehonsa ja pyörien laakerointi voi kaivata uusimista. Nykyisissä malleissa kovin yleisen muoviosat saattavat haurastua kovassa kulutuksessa ja epäonnisesti lohjeta pienestäkin kolauksesta. Kevyemmät (suureksi osaksi muovirunkoiset) rattaat eivät ruostu, mutta ajan myötä ne menettävät napakkuuttaan ja pakkanen saattaa hapertaa muoviosia.

Vaunut ovat useimmille perheille lähes välttämätön hankinta: vauvan kanssa voi ja pitääkin liikkua ja moni vauva nukkuu parhaiten juuri omissa turvallisissa vaunuissaan. Rahanmenoa voi kuitenkin rajoittaa etsimällä käytettyjä hyväkuntoisia vaunuja tai ostamalla vain kevyemmät rattaat, jotka kelpaavat ainakin kesävauvan menopeleiksi. Vaunujen tai rattaiden hankkimista voi kuitenkin ainakin periaatteessa harkita: Rohkeimmat saattavat pärjätä kokonaan ilman nelipyöräisiä vauvankuljetusvälineitä, esim. vain kantoliinassa vauvaa kuljettaen.

Alkuun

Turvakaukalot ja -istuimet

TurvakaukaloKierrätettyjen turvakaukaloiden ja -istuinten suhteen on oltava erittäin varovainen. Käytetty penkki kannattaa ostaa vain, jos voi olla ehdottoman varma siitä, että se ei ole ollut mukana pienessäkään kolarissa. Lisäksi penkin tulisi olla jotain nykyisin myytävänä olevaa mallia, jotta sen turvallisuus on taattu. (Muista tarkistaa, että penkki on Eurooppalaisen ECE R44 rev03-standardin mukainen, eli E-hyväksytty.) Vöiden täytyy olla täysin ehjät ja lukon pitää toimia moitteettomasti.

Turvakaukalo on vauvalla oltava aina, kun vauva autossa matkustaa - lyhyelläkin matkalla. Jos omaa autoa ei ole, kannattaa tiedustella esim. MLL:ltä vuokrattavia turvakaukaloita, omaa ei silloin kannata välttämättä ostaa.

Alkuun

Sängyt ja hoitopöydät

HoitopöytäSänkyjen ja hoitopöytien on oltava tukevia ja mielellään tarkoitukseensa suunniteltuja. Melamiinista halpahoitopöytää ei välttämättä saa enää yhden purkamisen jälkeen tukevasti kasattua, ja puisista huonekaluista voivat pettää niin liimaus kuin ruuvinjengatkin (joskin ne voi tietysti korjata, jos osaa).

Varsinaista hoitopöytää ei välttämättä tarvita, vauvan voi hoitaa myös sängyllä, työpöydällä, sylissä tai vaikkapa lattialla, jos vanhempien notkeus siihen riittää. Hoitopöydän suurin etu on yleensä säilytystila, jota vauvan tarvikkeet, vaipat ja vaatteet tarvitsevat. Kunnollinen ja riittävän korkea hoitopöytä on hyvä ratkaisu myös silloin, kun vanhemmilla on selkävaivoja. Ensimmäisinä kuukausina vauvan vaippoja vaihdetaan tiuhaa tahtia. Hoitopöydän käyttöikä saattaa jäädä lyhyeksi, jos pöytä on kovin pieni tai vauva iso tai vilkasliikkeinen. Silloin on hyvä, jos hoitopöydälle löytyy muutakin käyttöä, eikä hankinta jää nurkkiin virattomana lojumaan.

Sängyt ovat hyvin kierrätettävissä,moni vauva nukkuu esim. äitinsä vanhassa pinnasängyssä. Se onkin hyvä ratkaisu, kunhan pitää mielessään muutaman tärkeän seikan. Sängyhankinnoissa on muistettava, että vanhaa vaahtomuovipatjaa ei pidä vauvan sängyssä käyttää, koska vanhassa patjassa kasvava näkymätön sienirihmasto voi joidenkin tutkimusten mukaan olla osasyyllinen selittämättömiin kätkytkuolemiin. Myös mahdollinen home on terveysriski. Kierrätetyn sängyn yleiskunto on syytä tarkistaa: pohjalevy ei saa olla homeessa tai näyttää siltä, kuin se olisi joskus kastunut. Paras pohjalevymalli on sellainen, jossa on reikiä, jotta patja pääsee tuulettumaan alapuoleltakin. Myös pinnasängyn pinnojen väleihin on syytä kiinnittää huomiota: lapsen pää ei saa mahtua pinnojen välistä, mutta väliä on oltava riittävästi, ettei pieni käsi tai jalka jää jumiin. Maali- tai lakkapinnan pitää olla ehjä ja kannattaa myös varmistaa, että pintaan on käytetty myrkyttömiä aineita. Huonokuntoinen pinta kannattaa käsitellä uudelleen myrkyttömillä ja kestävillä maaleilla.

Pinnasänky on tavallinen vauvaperheen hankinta, mutta jotkut pärjäävät ilmankin. Ensialkuun vauvalle voi pedata sängyn vaikka äitiyspakkauslaatikkoon, myöhemmin sängyntarvetta voi arvioida uudelleen. Joskus vanhemmat huomaavat, että vauva nukkuukin enemmän vanhempiensa vieressä kuin omassa sängyssään...

Alkuun

Varo sudenkuoppia

Käytettyjen tavaroiden kaupassa on oltava vielä tarkempana kuin uusia ostettaessa, mutta säästöä voi syntyä huomattavasti. Lainatessa tavaroita kannattaa aina etukäteen sopia, kaivataanko tavaraa joskus takaisin vai voiko sille tehdä mitä haluaa sitten, kun sitä ei itse tarvitse - väärinkäsitysten välttämiseksi!

Alkuun


RAHA-SIVUILLA:

Neuvoja ja vinkkejä
Budjettilaskuri
Tuolostettava budjettiarvio


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy