Huvituttiarki
Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus
 

Synnytys
   

Ristiäiset
 

Ristiäisten muistilista
..........
Vapaalla aiheesta:
Ristiäiskertomuksia

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
   

 

Ristiäiset ja nimiäiset

RistiäisetLapsen nimi pitää saattaa väestörekisteriin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Yleensä lapsen kunniaksi järjestetään nimen antamisen tai julkistamisen yhteydessä juhla, ristiäiset, jos lapsi kastetaan tai vapaamuotoinen nimenantotilaisuus.

Ristiäiset tai nimenantojuhla ovat lapsen ensimmäinen juhla, jossa uusi tulokas toivotetaan tervetulleeksi maailmaan (ja kasteessa myös seurakuntaan). Ehdotonta aikarajaa juhlien järjestämiselle ei ole, mutta ainakin ristiäiset suositellaan pidettäväksi kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kasteella on omat erityispiirteensä. Lisää eri kirkkojen kasteesta, sen merkityksestä ja siihen liittyvistä asioista saa kirkkojen omilta sivuilta:
Evankelis-luterilainen kaste
Ortodoksinen kaste

Kirkkoon kuuluvat järjestävät tavallisesti kastejuhlan kirkon kaavan mukaan, mutta melkolailla samat suunnitteluohjeet pätevät myös nimiäisjuhlassa. Muistilista-sivun vinkkejä voi siis noudattaa niin nimiäisten kuin ristiäistenkin suunnittelussa, nimiäisjuhlasta vain jäävät pois kirkolliseen toimitukseen liittyvät järjestelyt.

Nimiäisetkin voi järjestää halutessaan juhlallisesti, ja jos se kaikista hyvältä tuntuu, voi kasteen kaavaakin käyttää hyväksi. Nimi voidaan antaa juhlallisin seremonioin juhlapuheineen, nimen paljastamisineen ja kummilupauksineen. Jos nimiäisjuhlaan haluaa uhrata rahaa ja saada erityistä juhlan tuntua voi paikalle tilata juhlapuhujan esim. Pro-Seremoniat-palvelukeskuksesta (puhujan palkkio on n. 150 euroa) tai Uskonnottomat juhlapuhujat ry:stä (enimmäispalkkio n. 100 euroa + matkakulut).

Lisää tietoa lapsen rekisteröimisestä väestötietojärjestelmään ja nimen valinnasta löydät esim. Väestörekisterikeskuksen sivuilta, tietoa kasteesta puolestaan löytyy esim. Kotimaa.fi -sivuilta!

Ristiäisperinteistä ja kastepuvuista kerrotaan mm. kirjassa Elämän ensimmäinen suuri juhla (Gummerrus 2003)

Tilastoja suomalaisten nimistä ja niiden yleisyydestä löytyy Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta.
Liberon
sivuilla puolestaan on listattuna valtava joukko nimiä, joiden joukosta voi sopivaa etsiä.

Vauvan syntymästä voi ilmoittaa kätevästi netissä Syntyneet tai Kastetut-palveluissa. 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy