Huvituttiarki
Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
 

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
 

Vauvaharrastus-
linkkejä

........
Aiheesta vapaalla: 
Kertomukset
Lähetä oma kertomus

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
 

Parhaat linkit
   

 

Vauvaharrastuksia

Miksi vauvan kanssa harrastamaan?

VauvauimariLeikkejä ja lauluja voi ja kannattaakin harrastaa kotona, mutta vauvan kanssa voi harrastaa myös kodin ulkopuolella. Etenkin äitiä saattaa piristää harrastusten tarjoama aikuisseura, mutta saattaapa niistä jotain iloa olla vauvalle itselleenkin: Vauvauinti opettaa lapselle oman kehon tuntemista, samoin vauvajumppa. Muskarissa lapsi tutustuu musiikin, lorujen ja leikkien maailmaan. Hauskan harrastuksen ohella lapsi oppii pienestä pitäen sietämään meteliä ja hälinää ja parhaassa tapauksessa myös ottamaan kontaktia toisiin lapsiin. Hieman isommat vauvat ainakin jo kiinnostuvat ikätovereistaan ja heille kavereiden kanssa puuhaamisesta voi tulla viikon kohokohta. Kerhoista saa myös usein hyviä ideoita leikkeihin, joita voi jatkaa sitten kotonakin.

Liikaa ei kannata vauvan päiviin haalia virikkeitä, yksikin kiva puuhailupäivä viikossa on usein kylliksi. Vauvan kanssa on hyvä olla runsaasti oleiluaikaa, harrastamisesta ei missään nimessä pidä stressata!

Mitä ja missä voi harrastaa?

Vauvaharrastuksia on erilaisia: on musiikkileikkikouluja, liikuntakerhoja ja vauvauintia. Päärooli harrastuksissa on iloisella yhdessäololla, ei niinkään oppimisella tai taitojen näyttämisellä. Vauvauinti ei siis tähtää uusien uimamestareiden koulimiseen eikä vauvajumppaajista tarvitse tulla olympiamitalisteja.

Vauvatoimintaa järjestävät mm. seurakunnat, Mannerheimin lastensuojeluliitto, työväenopistot ja erilaiset yksityiset seurat. Harrastusten hinnat vaihtelevat hurjasti, valinnanvaraa kuitenkin on sen verran, että ainakin isommilla paikkakunnilla löytyy erihintaisia harrastuksia jokaiselle. Vauvauinti esimerkiksi on yleensä melko kallis harrastus: kuukausimaksut ovat hyvinkin 50-60 euron kieppeillä. (Hinta selittyy tietenkin suureksi osaksi vauvauinnin tarkoilla turvallisuusseikoilla: ohjaajilta vaaditaan erityistaitoja, veden tulee täyttää tiukat vaatimukset jne.) Jos vauvauintiin ei ole varaa, esimerkiksi työväenopistojen vauvajumppaan voi päästä koko lukukaudeksi noin 20 eurolla.

Erilaisten vauvaharrastusten lisäksi on vanhemmille tarjolla monenlaista muutakin toimintaa vauvojen kanssa. On perhekahviloita, perhekerhoja, isien iltoja tai vauvanruokakursseja, joita järjestävät esim. seurakunnat, työväenopistot, kunnat ja MLL:n piirit.

Muutamilla paikakunnilla (Helsingissä, Tampereella ja Turussa, Porissa ja Jyväskylässä) on myös toisinaan mahdollista päästä vauvan kanssa elokuviin, lue lisää Kinopalatsin ja Vipanoiden sivuilta!
Hyvä idea on seurata neuvolan ilmoitustauluja ja kysellä omalta terveydenhoitajalta vihjeitä.

Missä iässä harrastamaan?

Sopiva ikä harrastuksen aloittamiseen vaihtelee harrastuksen mukaan. Vauvamuskareissa ja jumpissa on monesti useita ryhmiä eri ikäisille vauvoille ja taaperoille. Vauvauinti puolestaan kannattaa aloittaa suositellussa iässä.

Monet järjestäjät pitävät musiikki- tai liikuntatuokioita esim. 0-6 kk ikäisten ryhmille. Tällaisille tunneille vauvan voi viedä periaatteessa vaikka kaksiviikkoisena, jos itse vain jaksaa ja uskaltaa. Kovin pieni vauva on tietenkin herkkä sairastumaan, joten isoja ihmisryhmiä voi olla hyvä vältellä ensimmäisinä viikkoina. Aivan vastasyntynyt ei muutenkaan vietä paljoa aikaa hereillä, joten muskaritunti voi kulua nukkuessa. Pikkuruinen vauva viihtyy usein muutenkin paremmin äidin kainalossa kuin ihmisvilinässä.

Järkevintä on aloittaa liikunta- tai musisointiunnit aikaisintaan kuukauden parin iässä. Sitä ennen voi laulella, jumpata ja leikittää vauvaa kotosalla. Lempeä yhdessälo ei koskaan mene hukkaan.

Vauvauinti kannattaa aloittaa on 3-5 kuukauden ikäisenä. Painoa vauvalla saisi silloin olla vähintään 5 kg, jotta vauva sietää viileässä vedessä oleilun kylmettymättä itse. Yläikärajana uinnin aloitukselle pidetään usein puolen vuoden ikää, vauvauinnissa kun hyödynnetään sukellusrefleksiä, joka alkaa puolivuotiailta hävitä. 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy